Zvanični rezultati za OV Tuzla: Stranka za BiH dobila vijećnika, SDP-u mjesto manje!

by admin
| 20:26
0810_ov_tuzla
  •  
  •  
  •  
  •  

Centralna izborna komisija BIH, danas je objavila zvanične rezultate lokalnih izbora 2012.

 

Prebrojavanje posljednjih glasova, te utvrđivanje broja glasača, na osnovu čega je određen i broj glasova za prelazak izbornog praga, donijelo je i promjenu stanja u Općinskom vijeću Tuzla u odnosu na preliminarne rezultate.

 

Tako je Stranka za BIH sa 2,97 posto osvojenih glasova „skočila“ na 3,04 posto (iz zbira glasova oduzeti glasovi koje su osvojili kandidati iz nacionalnih manjina), te dobila mjesto jednog vijećnika.

 

Time je automatski bez već ranije upisanog vijećničkog mjesta ostao OO SDP Tuzla, koji će u novom sazivu sada imati 10 vijećnika i još jednu „ruku“ na ime nacionalnih manjina, gdje je sa sedam glasova više od Nedžada Jusića, pobjedio njihov član Mehmed Mujić.

 

Druga stranka po broju osvojenih glasova je SDA koja će imati šest vijećnika, a dalje slijede SBB BiH sa četiri, NS Radom za boljitak tri, BOSS, HDZ i Tuzlanska alternativa po dva, te Stranka za BIH jednog vijećnika.

 

U odnosu na prošli saziv OV Tuzla, Jasmin Imamović, novi stari načelnik, ovaj put neće imati partijsku natpolovičnu većinu, nego će za usvajanje njegovog prijedloga Budžeta i drugih prijedloga, morati tražiti podršku još pet „ruku“, to jest najmanje dvije stranke ili liste.

 

Navjerovatnije će i u OV Tuzla biti formiranja „koaliciona većina“ iz Skupštine Tuzlanskog kantona, koju čine SDP, SBB BiH i NS Radom za boljitak.

 

Tuzlainfo / A. V./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.