Prijem: Predstavnici hrvatskih i katoličkih udruženja iz TK u posjeti predsjedniku FBIH

by admin
| 7:54

Predstavnici hrvatskih i katoličkih političkih, kulturnih i vjerskih institucija i udruga Tuzlanskog kantona, predvođeni Mijom Krešićem, članom Predsjedništva HDZ BiH i zamjenikom ministra sigurnosti BiH razgovarali su u Sarajevu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

U izaslanstvu iz Tuzlanske županije bili su fra Mario Divković, gvardijan franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli, Ivica Kovačević, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Tuzla, Zvonimir Banović, dopredsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Tuzla, Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla i Tomo Šimić, dopredsjednik HKD Napredak Gradačac.

Na sastanku je bilo riječi o trenutačnim političkim i kulturnim aktualnostima vezanim za Hrvate Tuzlanskog kantona, počevši od slabog funkcioniranja mjesne samouprave u Tuzli i neodgovarajuće raspodjele sredstava iz ekoloških pristojbi od rada Termoelektrane, pristupa javnim službama i uopće upošljavanja mladih ljudi u Tuzlanskom kantonu, neprincipijelne raspodjele sredstava za povratak koja se najviše tiče održivog povratka Hrvata u Gradačac,sigurnosti u najširem smislu, poslovanju poduzeća kojima su na čelu Hrvati pa do obrazovanja i nemogućnosti da se i u jednoj školi kojoj je osnivač Tuzlanska županija nastava izvodi na hrvatskom jeziku i izučava nacionalna skupina predmeta.

Predsjednik Čavara upoznat je i s planovima udruga i institucija.

Gvardijan fra Mario Divković upoznao je predsjednika FBiH s aktivnostima i kulturnim projektima Franjevačkog samostana u Tuzli kazavši kako su u vremenu kada se u našoj zemlji za kulturne projekte izdvajaju minimalna financijska sredstva, kulturni projekti Franjevačkog samostana u suradnji s HKD Napredak Tuzla od neprocjenjive važnosti za Tuzlu. Gvardijan je predstavio i projekt izgradnje Hrvatskog kulturnog centra Sveti Franjo koji bi osvježio i nadopunio kulturnu ponudu Tuzle.

Predsjednik HKD Napredak Tuzla Nikola Čiča kao glavne Napretkove projekte istaknuo je list Hrvatski Glasnik i Međunarodnu likovnu koloniju „Breške”. Ovom prigodom Čiča je pozvao predsjednika FBiH da nazoči ovogodišnjoj manifestaciji u Breškama u svojstvu pokrovitelja.

Dopredsjednik HKD Napredak Gradačac Tomo Šimić upoznao je predsjednika FBiH s kulturnim projektima gradačačkog Napretka i istakao potrebu za većom potporom institucija vlasti u realizaciji kulturnih projekata.

Predsjednik FBiH izrazio je zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanske županije i izrazio potporu za realizaciju kulturnih projekata i jaču suradnju institucija vlasti i kulturnih udruga. Također, predsjednik FBiH se zahvalio na pozivu za manifestaciju „Breške“ i poručio da će svojom nazočnošću svakako podržati rad kulturnih udruga s područja Tuzlanskog kantona.

Izaslanstvo hrvatskih i katoličkih političkih, kulturnih i vjerskih institucija i udruga Tuzlanske županije u odvojenom je posjetu u Sarajevu razgovaralo i s ministricom kulture i sporta u Vladi Federacije BiH. Izraženo je nezadovoljstvo dosadašnjim odnosom toga ministarstva spram hrvatskih kulturnih udruga i sportskih klubova kada je riječ o podupiranju u radu tih udruga i klubova pa tako i financijskog. Ministrica smatra neodrživim da niti jednu hrvatsku kulturnu udrugu s područja Tuzlanskog kantona i niti ijedan njihov projekt u posljednjih desetak godina federalno ministartsvo kulture i sporta nije podržalo makar i simbolično. Obećala je učiniti sve u svojim nadležnostima da se to promijeni – saopšteno je iz HDZ Soli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.