Raskol u tuzlanskom SDP-u: Jedni navode da su izbori već namješteni, drugi se pozivaju na Statut!

by admin
| 20:18

Uoči izbora za novog predsjednika Gradskog odbora SDP-a Tuzla, koji će se održati u nedjelju, 31. maja, članstvo u popularno nazvanom “bastionu socijaldemokratije u BiH” očito je podijeljeno u dva tabora.

U prvom taboru je 940 članova koji imaju pravo glasa na unutarpartijskim izborima, a u drugom blizu 1.700 članova kojim nakon reevidencije i uplate članarine nije omogućeno pravo da biraju novog prvog čovjeka tuzlanskog SDP-a.

Inače, kandidati za nasljednika Mirsada Bakalovića su Ervin Alibegović, Slađan Ilić i Rijad Vrabac. 

Nezadovoljni članovi Gradskog odbora SDP-a Tuzla, koji nemaju pravo glasa na predstojećim izborima, održali su u 11 sati konferenciju za medije. Međutim, pred početak u istoj sali i u isto vrijeme konferenciju za medije je zakazao i KO SDP-a. 

“Koliko znam imamo ista prava na ovu prostoriju kao i vi. Ja sam od rođenja u SDP-u, a ti si u SDP došao iz Stranke za BiH”, riječi su Rame Husagića upućene stranačkom kolegi Redžepu Ismailovskom.

Nakon toga članovi KO SDP-a su napustili salu za sastanke, a nezadovoljni članovi su rukovodstvu SDP-a uputili sljedeće zahtjeve:

“Tražimo da se sazove hitna sjednica Predsjedništva SDP-a BiH i da se prolongiraju izbori za mjesec dana ili, ako to ne žele da urade, da se u nedjelju omogući glasanje svim reevidentiranim članovima SDP-a”, naveo je Husagić. 

Učesnici konferencije za medije, članovi SDP-a, naveli su kako su uplatili članarinu i dobili partijske kartice, ali da ih opet nema na spisku za nedjeljne izbore. 

“Članarina se plaća do kraja godine, a oni su neke članove brisali samo zato što nisu platili članarinu u prvih pet mjeseci 2015. godine. Ko radi tako? Samo pokopna društva, a oni će ovakvim radom pokopati SDP”, komentar je nezadovoljnih članova SDP-a. 

Husagić kaže kako su se pred Kongres SDP-a pojedini članovi Gradskog odbora Tuzla služili prljavim metodama i da su faktički na kongres poslali delegate koji su glasali protiv Selima Bešlagića.

“Izbor Nermina Nikšića, prema mom mišljenju, nije legitiman, jer Gradski odbor SDP-a Tuzla nije usvojio listu delegata koji će nas predstavljati na kongresu. Sve to je urađeno u suprotnosti sa Statuom SDP-a BiH, a poteze su prema mojim saznanjima vukli Mirsad Bakalović i Slađan Ilić te iz sjene gradonačelnik Jasmin Imamović”, kaže Husagić. 

Istaknuto je kako se više od pet mjeseci ne održavaju sjednice Gradskog odbora SDP-a Tuzla, da je partija u Tuzli faktički privatizovana, te da Tuzla kao “bastion socijaldemokratije” ima sramnih 940 članova sa pravom glasa pred nedjeljne unutarpartijske izbore.

“Obraćali smo se Glavnom odboru SDP-a, tražili odgovore, ali ih nikada nismo dobili. Pitamo ih kakve oni poruke šalju i kakve rezultate očekuju na izborima 2016. godine kada se na ovakav način odnose prema 1.700 svojih članova. Šta će dobiti novi predsjednik Gradskog odbora SDP-a ako bude glasalo samo 940 članova, odnosno oko 30 posto članova SDP-a u Tuzli. Čini nam se kako su izbori za Gradski odbor Tuzla već namješteni i da će osoba za vrijeme je čijeg mandata SDP bilježio strmoglav pad biti imenovana za novog predsjednika GO Tuzla”, navode nezadovoljni članovi SDP-a Tuzla – piše klix.ba.

GIK SDP BiH Tuzla, nakon današnje naodržane press konferencije njihovih predstavnika, oglasio se saopštenjem u kojem se navodi:

Danas je Kantonalna izborna komisija SDP BiH Tuzla zakazala redovnu press konferenciju u press sali SDP BiH Tuzla sa početkom u 11,00 sati. Grupa u kojoj su bili Ramo Husagić, Mirzet Toromanović i osoba koju su oslovljavali sa Hapa, zauzeli su salu press centra i time onemogućili održavanje unaprijed zakazane press konferencije Kantonalne izborne komisije SDP BiH Tuzla. Iskoristivši prisustvo ranije pozvanih novinara iznijeli su niz kleveta i grubih uvreda na račun regularnosti predstojećih unutarpartijskih izbora i na račun kandidata Envera Bijedića i Slađana Ilića kao i cjelokupnog rukovodstva SDP BiH.

 

Gradska izborna komisija SDP BiH Tuzla i Kantonalna izborna komisija SDP BiH Tuzla odlučno demantuju sve iznesene zlonamjerne navode i klevete, te još jednom podsjećaju da je popis birača sačinjen od članova SDP BiH, koji su se uredno i u roku reevidentirali i platili članarinu, a sve u skladu sa Statutom SDP BiH, odlukama Trećeg Vanrednog Kongresa i Glavnog odbora SDP BiH.

Gradska i Kantonalna izborna komisija SDP BiH Tuzla upozoravaju da kampanja za unutarpartijske izbore mora biti vođena u skladu sa odlukama Glavnog obora SDP BiH te da se ni u kom slučaju, istupanjem pojedinaca, ne smije dozvoliti narušavanje partijskog jedinstva.

 

Gradska i Kantonalna izborna komisija SDP BiH Tuzla napominju da je uvođenjem principa “jedan član – jedan glas” postignuta visoka demokratizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine koju niti jedna stranka u BiH nema. Još jednom pozivamo članstvo da se u nedelju 31.maja. odazove na izbore i glasa na svojim biračkim mjestima – navedeno je u informaciji za javnost.

(Tuzlainfo) / Foto: A. Bajrić

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.