Delegacija mađarskog parlementa u posjeti Tuzli: Nastaviti dobru saradnju sa Pečuhom!

by admin
| 16:01
1110_prijem
  •  
  •  
  •  
  •  

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se danas, sa  Jozsefom Attila Moringom, parlamentarnim zastupnikom i tajnikom mađarskog parlamenta.

Na samom početku sastanka načelnik Imamović je podsjetio na  tradicionalno dobre odnose između BiH i Mađarske, istaknuvši da je Mađarska jedna kulturna zemlja koja ima pravilan odnos prema kulturno-historijskom naslijeđu i poštovanje prema svim ljudima, bez predrasuda.

Načelnik Imamović istakao je i dugogodišnje prijateljske odnose dva bratimljena grada, Pečuha i Tuzle, kao i  zanimljiv podatak da u Pečuhu živi oko osam hiljada građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Gospodin Moring i načelnik Imamović razgovarali su, također, o mogućnostima nastavka saradnje dva grada u oblasti poljoprivrede i turizma. Gdin. Moring istakao je da  današnji sastanak ima još jedan veliki značaj, a koji se ogleda u tome što Mađarska, kao članica Evropske unije , svoje znanje i iskustva u vezi članstva želi podijeliti sa onim zemljama koje su se kandidovale za članstvo u Evropsku uniju.

Načelnik Imamović se složio da to znanje predstavlja ogromno bogatstvo, i istakao da bi intenziviranje kontakata i međusobne saradnje u oblasti poduzetništva i kulture, posebno između gradova i općina, bilo od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama.

(TI/tuzla.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.