Općina Tuzla: Promocija elektronskog Registra administrativnih postupaka na općinskoj web stranici

by admin
| 8:06
opcina_tuzla
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas će se u Općini Tuzla održato promocija elektronskog Registra administrativnih postupaka na web stranici Općine Tuzla.

Općina Tuzla i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) su, u proteklih 10 mjeseci, uspješno proveli tri faze projekta regulatorne reforme „Poboljšanje poslovnog okruženja u Općini Tuzla“.

Faze su obuhvatale pripremu inventara administrativnih postupaka, konsultacije sa poslovnim i civilnim sektorom, analizu, pripremu i usvajanje preporuka za pojednostavljenje i unapređenje administrativnih postupaka koje provode općinske službe, uspostavljanje online registra i izradu novih općinskih obrazaca.

Projektom se realiziraju slijedeći postavljeni specifični ciljevi:

– Smanjenje troškova potrebnih za realizaciju i izdavanje rješenja, odobrenja i dozvola na nivou općine kako bi se smanjili rizici poslovanja;

– Povećanje efikasnosti rada općinskih sluzbi putem skraćenja rokova za rješavanje podnijetih zahtjeva i smanjivanja koraka u rješavanju predmeta

– Povećanje transparentnosti administrativnih postupaka u općini kroz uspostavljanje transparentnog i pravno sigurnog elektronskog Registra administrativnih postupaka, koji sadrži neophodne informacije za privrednike i širu javnost.

– Uspostavljanje regulatornih mehanizama kojima će se obezbijediti stalne reforme administrativnih postupaka i općinskih propisa u budućnosti.

Na promociji će se obratiti Općinski načelnik, Jasmin Imamović i Tarik Šahović, Menadžer Projekta regulatorne reforme u Bosni i Hercegovini, nakon čega će biti predstavljen rad elektronskog online registra.

Registar sadrži opis svih administrativnih postupaka, na način na koji se oni primjenjuju nakon reforme, a u skladu sa usvojenim pravnim aktima na općinskom nivou – saopšteno je iz Kabineta Općinskog načelnika.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.