Tuzlanski biciklista optužen za ratne zločine: Hajrudin Trle se tereti za ratni zločin iz 1993. godine!

by admin
| 10:47
0210_trle
  •  
  •  
  •  
  •  

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona,  koju je potvrdio Kantonalni sud Tuzla, Hajrudin Trle, poznati tuzlanski biciklista i trener, tereti se da je tokom aprila 1993. godine kao pripadnik Armije RBiH počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

– U optužnici se navodi osnovana sumnja da je Trle  u aprilu 1993. godine na Banj brdu na Majevici na području općine Kalesija,  kao pripadnik Armije RBiH prišao većem broju zarobljenih pripadnika Vojske RS-a koji su bili postrojeni nakon zarobljavanja,  te je  ubio Dragu Stevanovića tako što je u njega iz blizine ispalio rafal iz automatskog naoružanja u prisustvu drugih zarobljenika – potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Optuženi se ovime tereti da je, kršeći pravila  međunarodnog prava i Ženevske konvencije prema ratnim zarobljnicima, lišio života zarobljenika,  a da je prema drugim zarobljenicima koji su prisustvovali ubistvu  nečovječno postupao.

Sud BiH je u juanuaru  2012. godine vođenje krivičnog postupka prenio na Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje je provelo istragu i podiglo optužnicu u ovom predmetu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.