Međunarodna galerija Tuzla: Od 2. oktobra postavka „Tito u djelima likovnih umjetnika“

by admin
| 5:05
2909_tito

U Međunarodnoj Galeriji portreta Tuzla svečano otvorenje stalne postavke “Tito u djelima likovnih umjetnika”.

Kao znak trajnog sjećanja na državnika Josipa Broza Tita, Međunarodna galerija portreta Tuzla u saradnji sa Općinom Tuzla, na svečan način obilježava 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle otvorenjem stalne postavke “Tito u djelima likovnih umjetnika”.

Zbirka djela koja će biti postavljena zauzima posebno kulturološko mjesto a portreti Tita nastali su 1947. godine u Beogradu i 1977. godine u Bugojnu.

U ovoj će se postavci naći i djela 13 slikara i kipara iz BiH, koji su imali čast da 1. i 2. aprila 1977. godine u Bugojnu, u organizaciji Galerije Jugoslovenskog portreta Tuzla, a na inicijativu Branka Mikulića, portretiraju Tita. Autori, čija će djela biti postavljena predstavljaju najznačajnija imena likovne umjetnosti tog vremena na području BiH i ex Jugoslavije. Među njima su: Ismet Mujezinović, Ljubo Lah, Mario Mikulić, Antun Augustinčić, Omer Mujadžić, Salih Obralić, Safet Zec, Mersad Berber, Gabijel Stipica, Miloš Gvozdenović, Božidar Jakac, Mevludin Ekmečić i dr.

O značaju ove postavke govori podatak da je Međunarodna Galerija portreta Tuzla u februaru ove godine podnijela aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi se ova jedinstvena zbirka našla pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

Otvaranje stalne postavke “Tito u djelima likovnih umjetnika” zakazano je za utorak, 2. oktobar 2012. godine u 20 sati. Svečanosti otvorenja prisustvovat će i Enes Milak direktor Muzeja AVNOJ-a iz Jajca, Strajo Krsmanović direktor Umjetničke galerije BiH, Dubravko Lovrenović član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kao i delegacija Muzeja istorije Jugoslavije (u čijem sklopu se nalazi i Kuća cvijeća).

(TI)