Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

by admin
| 16:10
2309_reis
  •  
  •  
  •  
  •  

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović novi je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tajnim glasanjem Izbornog tijela on je dobio 240 glasova, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović je dobio 69, a muftija sarajevski Husejin ef. Smajić 45 glasova.

Izborno tijelo za reisu-l-ulemu broji 382 člana, a danas je bilo prisutno 354 člana koliko ih je i glasalo.

Izbor novog reisu-l-uleme obavljen je u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Izborno tijelo čine članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, direktori medresa, dekani islamskih fakulteta, direktori ustanova u okviru Islamske zajednice, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori.

Nakon čina čestitanja, novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se kratko obratio brojnim predsatvnicima medija.

– Danas smo ispunili veliku dužnost koja je bila pred nama. Smatram da smo to dostojanstveno izvršili. Zahvaljujem muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla, nastavit ćemo sve dobre programe i poslove u zajednici i pokrenuti nove potrebne za njeno unapređenje – istakao je ef. Kavazović.

Husein-ef. Kavazović potiče  iz ulemanske familije Kavazovića, koja je tokom historije dala veliki broj uglednih imama i hafiza muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac). Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine, a Šerijatski fakultet na poznatom univerzitetu Al-Azhar u Kairu okončao 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava.

U radni angažman u Islamskoj zajednici u BiH uključen je 1985. godine kao imam, hatib i mualim u džematu Gornji Srebrenik. Po okončanju studija radio je na području Medžlisa IZ-e Gradačac. Za muftiju tuzlanskog imenovan je 1992. godine. Na toj dužnosti je i danas.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.