Dan bijelih traka: Građani Tuzle se sjećaju ubijenih i diskriminisanih Prijedorčana

by admin
| 14:05

Omladinski pokret “Revolt” u saradnji sa građanskom inicijativom “Jer me se tiče” poziva građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. maja 2015. godine. Obilježavanje će se, kao i prošlih godina, odvijati šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu, te polaganjem ruža sa imenima ubijene djece, na glavnom prijedorskom trgu.

Prevoz iz Tuzle je organizovan i svi zainteresovani mogu se javiti na broj telefona +387 62 355 326.

Građani i građanke Tuzle, pored odlaska u Prijedor, svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju u nedjelju, 31. maja u 13:30h na trgu kod “Ismeta i Meše”. Simboličnoj akciji priključili su se i lokalni kafići Urban Beatz, Bunt, Sloboda i Intermezzo.

-Svi zainteresovani bijele trake moći će dobiti u pomenutim kafićima kao i na uličnoj akciji. Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava – saopštili su organizatori.

Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina.

Ovog puta svoju podršku pružit ćemo i roditeljima ubijene djece te svojim prisustvom u Prijedoru, sa bijelom trakom oko rukava, pridružiti se njihovim nastojanjima za izgradnju spomenika dječacima i djevojčicama koji su ubijeni tokom rata.

Podsjećamo, peticija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, je po protokolu predata prošle godine gradskim vlastima Prijedora, međutim, gradski čelnici se do danas nisu izjasnili o ovoj inicijativi roditelja ubijene djece. Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja prijedorske lokalne vlasti.

Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj dođu u Prijedor ili u Tuzlu i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava – saopštili su.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.