Novi pedagoški standardi u TK: Zaposleni u bibliotekama dobili rok za prekvalifikaciju

by admin
| 5:31
2209_biblio
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje.

Izmjenama je data mogućnost da zaposlenici u biblioteci sa završenom srednjom školom (IV stepen), zatečeni u radnom odnosu na neodređeno radno vrijeme mogu i dalje obavljati poslove na kojima su zatečeni u školi uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva, te uz obavezu da najkasnije do 30.06.2016. godine steknu profil i stručnu spremu utvrđenu ovim Pedagoškim standardima.

Time se ova lica stavljaju u ravnopravan položaj u odnosu na druge zaposlenike kojima je dat rok za prekvalifikaciju, ali i u odonosu na lica koja su radila u školskoj biblioteci i koja su na osnovu notarske obrađene i dostavljene izjave školama i prethodno potpisanog sporazuma o doškolovanju zbrinuta na poslove i radne zadatke u skladu sa profilom i stručnom spremom i Programom zbrinjavanja zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja bez prelaska u veći platni razred.

Također, riječ je zaposlenicima koji duži niz godina rade na poslovima u školskoj biblioteci, a ranijim propisom nisu ispunjavale uslove za rad na ovom radnom mjestu.

(TI) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.