Sjećanje ne blijedi: Obilježena 20. godišnjica masakra na Kapiji

by admin
| 18:47

U Tuzli je, u organizaciji Grada Tuzla, danas, 25. maja 2015. godine, komemoracijom obilježeno 20 godina sjećanja na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanje na sve civilne žrtve rata u Tuzli.

Članovi porodica stradalih, mnogobrojne delegacije i veliki broj građana, položili su vijence i cvijeće na spomen obilježjima civilnim žrtvama Aleja mladosti Slana Banja i na Kapiji. U Arhivu TK otvorena je Izložba dokumenata pod nazivom ¨Kapija 1995.-2015. – Nedovršen proces¨.

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije, gradonačelniku Jasminu Imamoviću, uručila je Knjigu žalosti, potpisanu od strane građana u Beogradu, Novom Pazaru, Novom Sadu i Nišu.

Učesnici “1. Memorijalnog maratona – Kapija 2015” su u znak tolerancije, humanosti i solidarnosti istrčali dionicu od 35,6 km na relaciji Srebrenik-Tuzla, gdje su zajedno sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, učesnicima maratona i udruženjem roditelja ubijene i nastradale djece “25. maj Kapija” položili cvijeće, na spomen obilježju Kapija.

U 20:55 oglasit će se sirene, kao podsjetnik na vrijeme kada je agresor, na Kapiji, 25. maja 1995. godine usmrtio tuzlansku mladost.

(TI) / Foto: Tuzlarije, Anadolija, Tuzlainfo

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.