Pada li Vlada Tuzlanskog kantona: U SDP-u tvrde da imaju stabilnu većinu

by admin
| 11:31
vlada_tk2
  •  
  •  
  •  
  •  

Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona u narednim danima će zajedno sa ostalim koalicionim partnerima pokrenuti inicijativu za smjenu Vlade ovog kantona, objavilo je Oslobođenje.

“Inicijativa će ići, ali nismo još razgovarali u Kantonalnom odboru. Radi se na tome. Pokrenut će se inicijativa za smjenu Vlade i promjenu skupštinske većine”, kazao je Senad Alić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a.

Iako se već špekuliše da bi podršku formiranju nove parlamentarne većine SDA trebali dati Stranka za BiH, BPS, NS Radom za boljitak i HDZ, Alić o tome nije želio govoriti. Još prije nekoliko dana, Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, izjavio je da ova stranka ima 12 potpisa za smjenu Vlade. O ostalim poslanicima nije želio govoriti, jer ih, kako je kazao, želi zaštititi od mobinga. Kako se nezvanično može čuti, u utorak bi trebala biti održana sjednica Kantonalnog odbora SDA, na kojoj će biti izneseni razlozi za smjenu Vlade, nakon čega bi trebala biti i upućena zvanična inicijativa.

S druge strane, Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a, kazao je da je trenutna većina stabilna, te da su priče o smjeni Vlade špekulacije i jeftin politički trik. “Oni to rade da imaju šta pričati po predizbornim skupovima. Nema od toga ništa. Eto, oni kažu da imaju novu većinu. Ja ću se potruditi da koliko je u mojoj mogućnosti Skupštinu zakažem prije izbora. Pa neka smijene prije izbora. Nema potrebe da zavaravaju narod i pričaju kako će to uraditi poslije izbora”, kazao je Hadžić.

Također, on je naveo da se samo špekuliše kada se NS Radom za boljitak, koji je trenutno dio vlasti, spominje kao dio nove većine. “Boljitak je dio naše većine, a ja koliko znam i HDZ nije daleko od ovoga što mi radimo. Bar do sada, po ponašanju poslanika HDZ-a na Skupštini i načinu glasanja”, kazao je Hadžić.

Mersed Šerifović, predsjednik Kantonalnog odbora NS Radom za boljitak, kazao je da ova stranka energično skreće pažnju svim parlamentarnim strankama da NS Radom za boljitak ne zloupotrebljavaju u predizborne svrhe. “Tražimo od većine u kojoj smo trenutno energično donošenje ekonomskih mjera. Kada su u pitanju ekonomske mjere, otvoreni smo za razgovore sa svim strankama koje mogu pomoći. A što se tiče rekonstrukcije Vlade i drugih aktivnosti, NS Radom za boljitak ima svoje organe i svoje predsjedništvo i do sada, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, mi nismo zauzimali nikakve stavove vezano za bilo kakvo sudjelovanje u rekonstrukciji vlasti”, kazao je Šerifović.

Trenutnu parlamentarnu većinu čine SDP (13), SBB (4) i NS Radom za boljitak (2). Novu parlamentarnu većinu bi trebali činiti SDA (10), SBiH (3), BPS (2), NS Radom za boljitak (2) i HDZ (1).

(TI/bportal)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.