Vlada usvojila inicijativu: U Tuzli se osniva se Centar za autizam

by admin
| 7:21
vlada_tk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Elaborat o društvenoj opravdanosti osnivanja Centra za autizam.

Kako se navodi u Elaboratu, u oblasti invalidnosti djeca i osobe sa autizmom su posebno marginalizirani, pri čemu se nad tom djecom/osobama, zbog podijeljene odgovornosti, svakodnevno krše osnovna ljudska prava. Trenutno se u Odjelu za autizam pri Zavodu za odgoj i obrazovanje Tuzla nalazi 16-oro osoba sa autizmom.

Prema podacima Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom na području Tuzlanskog kantona je evidentirano oko 80-oro djece osoba sa poremećajem iz autističnog spektra i značajan broj njih je bez ikakvog tretmana i podrške što otežava funkcionisanje porodica.

Zbog pomenutih, ali i niza drugih razloga nameće se potreba osnivanja Centra za autizam kao Centra koji bi premostio prostor između dijagnoze i pune inkluzije, a ne služio samo kao institucija koja bi djecu sa autizmom dodatno segregirala od društva i vršnjaka.

U Centru bi, kako je predviđeno Elaboratom, radio prvi stručni interdisciplinarni tim koji bi istovremeno pružao usluge u tuzlanskom kantonalnom Centru za autizam i obučavao nove stručne timove koji bi radili širom Bosne i Hercegovine.

Finansiranje izgradnje JU Centra za autizam trebalo bi izvršiti na bazi učešća Kantona, općine Tuzla i donatorskih sredstava od Hilswerk organizacije.

(TI)