Tužilaštvo TK-a: U augustu podignuto 185 optužnica!

by admin
| 9:46
2110_tuzilastvo_tk
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u  osmom mjesecu 2012. godine podiglo 185  optužnica protiv  251 osobe. Doneseno  je 159 naredbi o provođenju istrage protiv osumnjičenih radi  različitih  krivičnih djela počinjenih  na području Tuzlanskog kantona.

U toku avgusta  je okončano 215  istraga koje su reultirale sa pomenutih 185 optužnica,  u 20 predmeta  je  donesena  odluka o obustavi istrage, te  su istrage protiv određenih osoba spojene  za više počinjenih krivičnih djela u jednom predmetu. U proteklom mjesecu je doneseno 46  naredbi da se istraga neće provoditi.

Najviše optužnica podignuto je za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata među kojima su  32  optužnice za teške krađe i  30  za krađe. Iz ove oblasti podignuto je 13 optužnica za krivično djelo oštećenje tuđe stvari, 10 za šumske krađe, te po nekoliko optužnica za niz drugih krivičnih djela protiv imovine. Za krivična djela iz oblasti saobraćajnih delikata podignuto je  15 optužnica.

Iz oblasti krvnih, seksualnih  delikata i droga  u avgustu   je podignuto 8 optužnica za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i 3 za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Po šest optužnica se odnosilo na ugrožavanje sigurnosti, lake tjelesne povrede i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, dok su dvije optužnice podignute za teške tjelesne povrede. Za nasilničko ponašanje su podignute tri,  a za nasilje u porodici 4 optužnice. Za još neka  krivična djela iz ove oblasti je podignut manji broj optužnica.

Iz oblasti privrednog kriminala  i korupcije  je  podignuto 27 optužnica. Dvije optužnice su podignute za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja i  jedna za krivično  djelo porezna utaja.  Osamnaest optužnica je podignuto za različite oblike krivotvorenja isprava, te šest za krivično djelo iz Zakona o obaveznom osiguranju motornih vozila FBiH.

Tužilaštvo  je u avgustu sudijama za maloljetnike u nadležnim općinskim sudovima podnijelo  6  zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka protiv 8 maloljetnika. Također je,  nakon okončanja pripremnih postupaka,  prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela, nadležnim sudovima  predloženo  izricanje odgojnih mjera i preporuka u 5 predmeta protiv 6 maloljetnih osoba.

U jednom predmetu je za dva maloljetnika  predloženo upućivanje u vaspitno popravni dom, za jednog  maloljetnika je predloženo upućivanje u disciplinski centar za maloljetnike, za dva maloljetnika  pojačan nadzor od strane nadležnog tijela socijalne zaštite i za jednog je predložen pojačan nadzor roditelja – saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.