Univerzitet u Tuzli: Ništa od smjene Upravnog odbora, premijer Čaušević priznao grešku?!

by admin
| 8:44
3008_unverzitet

Od smjene članova Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli iz reda osnivača barem za sada neće biti ništa. Smjena će biti poništena jer je nezakonita, a menadžment Univerziteta tvrdi da je time nova parlamentarna većina ugrozila autonomiju Univerziteta – piše portal Federalne televizije.

Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je članove Upravnog odbora Tuzlanskog univerziteta i imenovala nove-privremene članove nezakonito. Suprotno vlastitoj odluci koja regulira to pitanje. Premijer Sead Čaušević priznaje da je prekršio zakon.

– To je propust onih koji su pripremali sjednicu. Da sam znao za tu odluku, normalno da ne bi dao na glasanje. Ne bi se izjašnjavao. U procesu pripreme napravljena je greška jer jednostavno previdjeli su postojanje jedne takve odluke, kaže on.

Za rektora Envera Halilovića to je atak nove parlamentarne većine na autonomiju Univerziteta.

– Ovakvi oblici uspostave direktne političke vlasti na Univerzitetu su također pokazatelj narušavanja autonomije Univerziteta, kaže on.

Već na narednoj sjednici Vlada će poništiti smjenu članova Upravnog odbora i imenovanje novih – privremenih članova.

– Stornirat ćemo našu odluku o razrješenju i imenovanju novog privremenog Upravnog obora i uskladu sa procedurom koja stoji i provesti proceduru koja jest, kaže Čaušević

Rektor Halilović najviše optužuje Mirsada Đonlagića, bivšeg prorektora Tuzlanskog univerziteta i aktuelnog  poslanika u federalnom parlamentu i potpredsjednika SBB-a, čija je supruga Nusreta nezakonito imenovana u UO. Njihove dvije kćerke, naglašava Halilović, zaposlene su na Univerzitetu.

Osoba koja stoji iza nje, njen suprug je nosilac sve te aktivnosti prema Univerzitetu, kaže Halilović.

Rektor Halilović tvrdi da to nisu jedini pristici na Univerzitet. Finansijske obaveze prema dobavljačima, koje mogu dovesti u pitanje nastavak školske godine, te honorari gostujućim profesorima i asistentima u iznosu većem od milion maraka Vlada ne plaća, iako je najveći dio tog novca u trezoru Univerzitet već osigurao od školarine koju su platili studenti.

(TI/federalna.ba)

Vezani tekst: „Trese“ se Univerzitet u Tuzli: Vlada mijenja Upravni odbor, rektor piše saopštenja!