Sutra počinje Tuzla Film Festival: U pet dana projekcije 130 filmova!

by admin
| 15:18
2108_tff
  •  
  •  
  •  
  •  

Tokom pet dana koliko će trajati 1. Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma bit će prikazano oko 130 filmova u četiri kategorije: kratki, animirani, dokumentarni i dugometražni film – ovo je istakao na danas održanoj press konferenciji Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

– Projekcije filmova održavat će se na tri lokacije i to u Bosanskom kulturnom centru dugometražni, animirani i kratki igrani filmovi prikazivat će se u Narodnom pozorištu dok će dokumentarni biti prikazani u kinu „Kaleidoskop“  koji će imati i Tribute to Mirjana Zoranović. Također, bit će dodijeljene i nagrade za najbolje filmove u sve četiri kategorije. Riječ je o Vili Tuzla Film Festivala, naime, otišli smo malo u svijet mašte jer smo željeli da donesemo nešto lijepo i graciozno našem gradu. Nagradni fond je 5.000 konvertibilnih maraka i to za dugometražni igrani film 2.000, a za ostale tri kategorije po 1.000 KM –  istakao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Tuzla Film Festival organizira NVO Magic Factory u saradnji sa consulting partnerom UG Diva, a pod pokroviteljstvom Općine Tuzla uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

– Treba da imamo manifestaciju posvećenu filmskoj umjetnosti, to je ono što gradu nedostaje, jer imamo književne, pozorišne i muzičke manifestacije i zato smo Festival i podržali. Dobro je što se Festival održava ljeti jer imamo ozbiljne namjere razvoja turizma kojeg nema bez kulturnog turizma – dodao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Svoj dolazak na Tuzla Film Festival najavila su i velika filmska imena iz regiona kao što su Ljubiša Samardžić, Lazar Ristovski, Miroslav Momčilović i drugi.

– Nakon romana, Tuzla Film Festival će pokazati južnoslavenski film koji se stvara posljednjih godina vrlo intezivno i kvalitetno  i to na jednom mjestu kroz četiri kategorije, gdje imamo četiri žirija koji će donijeti odluku koji su to najbolji filmovi – rekao je Mehmed Pargan, član Žirija za dokumentarni film.

Značaj organiziranja jednog ovakvog kulturnog događaja za Bosnu i Hercegovinu i region kao generalni sponzor prepoznao je i novi bh brend happy prepaid mobilna mreža, a Tuzla Film Festival kao društveno značajan događaj prepoznali su i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, NLB Banka, Centralno grijanje Tuzla, Hypo Alpe Adria Bank, kao i brojni prijatelji Festivala. Generalni medijski pokrovitelji su Radio Kameleon i BHRT.

Svečano otvaranje 1. Tuzla Film Festivala je u srijedu, 22. augusta 2012. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 20.00 sati, kada će biti prikazan i dokumentarni film „Cinema komunisto“  u režiji Mile Turajlić.

(TI) / Foto: Sa današnje press konferencije

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.