Sigurnija pruga Tuzla – Banovići: Za obezbjeđenje dva pružna prijelaza 450.000 KM!

by admin
| 9:34
1808_pruga
  •  
  •  
  •  
  •  

U Živinicama su jučer puštena u rad dva putna prelaza s punim osiguranjem Konjuh i Strašanj, na pruzi Tuzla – Živinice – Banovići.

Ovi putni prelazi spadaju u red značajnijih po stepenu ugroženosti bezbjednosti saobraćaja. Na njima je bio veliki broj vanrednih događaja, pa i smrtnih slučajeva.

Puštanjem u stalni rad ova dva putna prelaza značajno će se povećati bezbjednost prilikom saobraćanja vozova, vozila i pješaka na tim mjestima, istaknuto je tom prilikom.

Inicijativu za osiguranje putnih prelaza na općini Živinice, prije svih Konjuh i Strašanj, dao je načelnik općine Hasan Muratović, a inicijativu je podržalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija koje je okupilo učesnike na dogovor o implementaciji.

Učesnici u ovom projektu (Uprava JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Direkcija cesta Tuzlanskog kantona i Općina Živinice) suglasili su se o nužnosti osiguranja ova dva putna prelaza i utvrdili model finansiranja.

Osiguranje je izvedeno svjetlosno-zvučnom signalizacijom s polubranicima, a izvođač radova je bila specijalizovana firma za ovu vrstu radova, STEP Sarajevo, koja je izradila i izvedbeni projekat. Vrijednost izvedenih radova na oba putna prelaza je 450.000 KM.

Svečanom puštanju u rad ovih putnih prijalaza prisustvovali su ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam Tuzlanskog kantona Aziz Čačković, direktor BHŽJK Hamdija Šaljić i drugi.

Istaknuto je da osiguranje ova dva putna prelaza predstavlja dobar primjer kako se udruženim sredstvima zainteresiranih i nadležnih mogu rješavati problemi i najavljane nove, slične aktivnosti na obezbjeđenju putnih prelaza.

(TI) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.