Dvije decenije od masakra na Kapiji: Knjiga žalosti otvorena u četiri grada u Srbiji

by admin
| 13:34

Inicijativa mladih za ljudska prava i aktivistički pokret Moja inicijativa iz Srbije, u narednih pet dana organizovat će niz uličnih akcija u Srbiji povodom dvadesete godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji.

Na uličnim akcijama u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu, aktivisti i aktivistkinje pozvat će građane i građanke da se upišu u knjigu žalosti i iskažu solidarnost sa žrtvama ovog zločina i njihovim porodicama.

Knjiga žalosti biće uručena gradonačelniku Tuzle i porodicama žrtava na komemoraciji 25. maja ove godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je sve omladinske organizacije, političke partije i njihove omladine, kao i predstavnike i predstavnice institucija da se upišu u knjigu žalosti i na taj način odaju počast žrtvama ovog zločina.

-25. maja 1995. godine Vojska Republike Srpske ispalila je sa položaja na planini Ozren granatu na tuzlansku Kapiju, Mjesto okupljanja mladih u Tuzli. U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosek godina ubijenih bio je 23, a najmađa žrtva imala je samo dvije godine. Za ovaj zločin osuđen je Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbegava izdržavanje zatvorske kazne – istakli su organizatori ove akcije.

(Tuzlainfo) / Foto by YIHR

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.