Tri godine od početka radova: Sadašnjim tempom stadion Tušanj će se graditi 30 godina!

by admin
| 12:17
1208_stadion

Radovi na izgradnji sjeverne tribine stadiona Tušanj, kao prvoj fazi izgradnje novog stadiona kapaciteta više od 20.000 gledatelja, počeli su 1. jula 2009. godine. Ugovorom predviđeni rok za završetak radova bio 1. juli 2010. godine.

Od tada je prošlo više od dvije godine, a okončanju radova na tribini, koja će imati kapacitet od 7000 mjesta, još uvijek se ne nazire kraj.

Razlozi su nedostatak sredstava kojim bi se zaokružila finansijska konstrukcija od 4,1 milion KM potrebnih za završetak radova.

Općina Tuzla je iz svog budžeta do sada izdvojila blizu 3,5 miliona KM, a kako su predstavnici Općine Tuzla u izjavama za medije proteklih mjeseci isticali, neplanirano slabiji priliv sredstava u ove svrhe je smanjen općinski budžet za skoro 50 posto u odnosu na period početka gradnje stadiona.

Poražavajuće da do sada niti jednu marku za izgradnju stadiona nisu izdvojili Tuzlanski kanton i Vlada FBiH i ako u tamošnjim foteljama sjede partijske kolege vrha tuzlanske vlasti.

Bude li se i dalje Stadion Tušanj gradio isključivo od sredstava iz budžeta Općine Tuzla i sa sadašnjim prilivom sredstava, jednostavnom računicom se dolazi do podatka da se završetak radova može očekivati tek sa nekih 30 godina.

Sa četiri miliona KM manja tribina se gradi više od tri godine. Prema usvojenom projektu izgradnje, za potpuno okončanje radova bit će potrebno blizu 28 miliona KM.

Tuzlainfo / A. V./