Radne akcije u Gornjoj Obodnici: Građani uredili izvorište pitke vode

by admin
| 6:32
0108_obodnica
  •  
  •  
  •  
  •  

Mještani MZ Gornja Obodnica u proteklom mjesecu uredili su izvorište vode “Vrelo” kako bi osigurali snadbijevanje pitkom vodom u ljetnom periodu za oko 130 domaćinstava.

Organizovana grupa građana, njih oko 60, odlučili su da riješe  jedan od primarnih problema ove zajednice, stvore bolje uslove življenja i zaštite izvorište od zagađenja. Organizovali su preko sedam radnih akcija, u okviru projekta Uređenje izvorišta pitke vode “Vrelo”, kako bi očuvali čistu i pitku vodu za svakodnevno snadbijevanje  stanovnika ove zajednice.

Ovo je samo jedan od problema sa kojima se susreću mještani ove rubne mjesne zajednice koju krasi  prelijepa priroda, izvorišta pitke vode i dobri međususjedski odnosi. Resursi i potencijali ove zajednice su zasigurno  i stari objekti koji govore o načinu života i historiji Gornje Obodnice.

Projekat aktivista MZ G.Obodnica realizovan je uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice, u okviru programa “Podrška građanskim inicijativama za dobrobit zajednice”.

Putem programa motiviramo građane da uzmu aktivno učešće u unapređenju razvoja zajednice  i akcijama doprinesu stvaranju kvalitetnijih uslova za život. Ovaj projekat je primjer podrške ugroženim kategorijama,  a  FTZ podržava i radne akcije, edukacije, sportske, kulturne i druge aktivnosti.

Poziv za konkretne ideje za dobrobit zajednice otvoren je tokom cijele godine, a nezavisna Komisija razmatra primljene aplikacije četiri puta godišnje. Projekti koji pristignu do 31. augusta 2012. godine bit će razmatrani na trećem sastanku Komisije za dodjelu grantova.

Aplicirati mogu sve nezavisne organizacije i udruženja, institucije – škole, umjetničke škole, biblioteke i neformalne grupe/klubovi građana. Maksimalan iznos podrške za građansku inicijativu je 1.000 KM.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.