Kontrola ugostiteljskih objekata i kupališta u Tuzli: Ove godine bez trovanja hranom!

by admin
| 18:21
1806_panonska
  •  
  •  
  •  
  •  

U cilju zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti za vrijeme velikih vrućina, Služba za inspekcijske poslove Općine Tuzla  naložila je Sanitarnom inspektoratu da se pojača inspekcijski nadzor lako kvarljivih namirnica, vode za piće i kupališta. Provjerili smo kakvi su rezultati dosadašnjih kontrola?

Sanitarna inspekcija Općine Tuzla kontinuirano tokom godine vrši inspekcijski nadzor u različitim oblastima, s ciljem zaštite zdravlja ljudi. S obzirom da je tokom ljeta povećana opasnost od pojave zaraznih bolesti, ova inspekcija vrši pojačanu kontrolu objekata gdje se hrana proizvodi, prometuje i skladišti.

“Akcenat dajemo na sladolede, kolače, suhomesnate proizvode naročito u objektima gdje se od suhomesnatih proizvoda pripremaju sendviči i drugi gotovi proizvodi”, kaže Dinko Osmanović, sanitarni inspektor u Službi za inspekcijske poslove Općine Tuzla.

Inspektori kontrolišu i rashladne uređaje u ugostiteljskim i prodajnim objektima koji moraju biti ispravni, te namješteni na temperaturu na kojoj je predviđeno da se određeni proizvodi čuvaju.

“Rezultati su očiti i vidljivi jer ove godine nismo imali niti jedan prijavljen slučaj trovanja hranom”, ističe Osmanović.

Osim hrane, inspektori tokom ljetnih mjeseci kontrolišu vodu u javnim kupalištima, odnosno u Panonskim jezerima i registrovanim bazenima na području općine Tuzla.

“Mi rješenjima naređujemo da se ta voda redovno hloriše, odnoso svakodnevno hloriše i filtrira, a pored toga i nezavisna certificirana laboratorija uzima uzorke i radi kontrolu na bakteriologiju i hemiju”, kaže Osmanović.

Inspektor Osmanović ističe da inspektori posebnu pažnju posvećuju hemijskoj kontroli namirnica, jer namirnice koje sadrže pesticide, teške metale, hormone i slično, mogu ostaviti dugotrajne posljedice po organizam, odnosno izazvati teška oboljenja.

TI / RTV Slon /Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.