Jutros krenuo „Marš mira 2012“: Među 7000 učesnika i studenti iz Turske, SAD, Singapura…

by admin
| 15:50
0807_marsmira
  •  
  •  
  •  
  •  

Više od sedam hiljada učesnika ovogodišnjeg “Marša mira” krenulo je jutros iz Nezuka kod Bratunca prema Memorijalnom centru “Srebrenica” u Potočarima.

Kako je planirano, “Marš mira”, koji se održava osmi put, učesnici će preći za tri dana. Pohod ka Potočarima, stazom dužine 110 kilometara, završit će prisustvovanjem učesnika “Marša mira” kolektivnoj dženazi za 520 srebreničkih žrtava.

Stazom smrti, kojom su hiljade Srebreničana i građana Podrinja 1995. godine pokušali doći do slobodnog teritorija u Tuzli, ove godine proći će i grupe studenata iz Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura…

Dvadestdvogodišnji Zhafran Omar je kazao kako se u njegovoj zemlji Bosna uglavnom spominjala u kontekstu rata i stradanja.

On je rekao kako je, nakon što je upoznao studente iz Bosne i Hercegovine, odlučio doći u njihovu zemlju da bi proživio bar djelić onoga što su preživjeli Srebreničani 1995. godine.
“Jako je bitno da se stradanje u Srebrenici svake godine obilježi “Maršom mira” na kojem učestvuje hiljade ljudi iz zemlje i inostranstva“, mišljenja je Omar.

Muhsin Engin (33) iz Istanbula je rekao kako mu je ovo drugo učešće na “Maršu mira”, i dodao kako je to jedan mali, ali, ipak, značajan, znak pažnje. Na taj način se, kako je istakao, oči svjetske javnosti, 17 godina nakon genocida, ponovo okreću ka Srebrenici.

„Svaki korak, svaki kamen i svaki trn bar djelomično nam ukazuje na patnje koje su Srebreničani preživjeli. Na taj način makar malo možemo razumjeti njihovu patnju”, ističe Engin.

Nadalje, on je dodao kako se u BiH osjeća kao kod kuće, te zahvalio na gostoprimstvu koje mu je ovdje ukazano.

Ramiz Muratbegović (57) iz Živinica jedan je od najstarijih učesnika ovogodišnjeg “Marša mira”. Kaže da, bez obzira na godine i slabije zdravstveno stanje, učestvuje u povorci, čiji je cilj ukazati na žrtvu Srebrenice.

Maršuta kojom će kretati “Marša mira”, procjenjuje se oko 7.000 učesnika „Marša mira – Srebrenica 2012″ bit će: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Tuzlainfo / Anadolija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.