Ljetovanje u Tuzli postaje stvarnost: Pansioni puni, izdaju se i kuće uz Panonsko jezero!

by admin
| 8:40
1107_panonika
  •  
  •  
  •  
  •  

Prema podacima Turističke zajednice TK, u maju je u Tuzli prijavljeno 295 noćenja domaćih te 512 noćenja stranih turista.

Kupanje u slanim Panonskim jezerima glavni je razlog dolaska brojnijih domaćih gostiju u Tuzlu, ali i stranih turista, uglavnom iz Hrvatske – piše Denvni avaz.

– U odnosu na maj prošle godine, broj dnevnih dolazaka je veći za gotovo šest posto. Evidentan je porast gostiju iz BiH u Tuzli koji na slana jezera uglavnom dolaze na dan ili dva – kazao je Nedret Fazlić, direktor Turističke zajednice TK.

Zbog sve atraktivnije ponude “Panonike”, koja će biti znatno obogaćena izgradnjom trećeg jezera, pansionski smještajni kapaciteti u Tuzli odavno su nedostatni. Gosti traže uglavnom pansione bliže jezeru, a u ponudi u užem jezgru grada posluju tri pansiona

Noćenje u pansionu “Nargaliću” po osobi košta 20 maraka, dok je u “Kipovima” boravak za jednu osobu s doručkom 37 KM. “Miris Dunja”, koji je i znatno luksuznije opremljen, u cijenu boravka za jednu noć od 60 maraka uključuje i doručak te plaćenu boravišnu taksu.

Jeftinije cijene smještaja za turiste uvijek su traženija varijanta, a za sada su najatraktivnija lokacija vikendice iznad samih jezera. Potražnja je, kako su nam kazali vlasnici, ogromna, a tokom ljetnih mjeseci traži se krevet više.

– Turisti, naročito oni iz Hrvatske, ali i drugih gradova iz BiH često dolaze i traže smještaj. To im je znatno jeftinija varijanta od boravka u pansionima ili motelima. Komšije izdaju sobe, a cijene su različite. Uglavnom krevet po osobi za jednu noć košta 10 do 15 maraka – kazao nam je Admir Hadžimustafić, jedan od vlasnika kuće iznad Panonskih jezera.

Smještaj za goste odnedavno nudi i tuzlanski Dom penzionera. Noćenje u hotelskom dijelu Doma moguće je u aranžmanima od tri, šest i osam dana. Polupansion za tri dana u jednokrevetnoj sobi košta 87 KM, a u dvokrevetnoj 77 maraka.

– Za organizirane grupe turista omogućili smo plaćanje na šest mjesečnih rata – kazali su nam u Domu.

Tuzlainfo / Dnevni avaz

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.