Tužilaštvo TK: Pritvor za uhapšene službenike MUP-a TK

by admin
| 20:22

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli predložilo pritvor za Samira Aljukića (44), načelnika Sektora uniformisane policije i vršioca dužnosti komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona, Jasmina Kurtića (43), uposlenika operativnog centra u kantonalnom MUP-u, kao i za policajce u Policijskoj stanici Istok u Tuzli Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39), saopćeno je iz kantonalnog tužilaštva.

Pritvor je predložen zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici MUP-a Kantona počinili veći broj krivičnih djela.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK, u dužem periodu, kršeći pravilnike ovog ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonitog posredovanja u produženom vremenskom trajanju u sticaju s krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u Policijskoj stanici Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, produženo krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.

Sva četvorica su osumnjičena da su u periodu od oktobra 2011. do septembra 2013., koristeći status službenika u MUP-u, a Aljukić i Kurtić kao rukovodeći službenici na različitim pozicijama u ovom periodu, odnosno i kao komandir i zamjenik komandira Policijske stanice Istok Tuzla, po prethodnom dogovoru s Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore s njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to.

Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga, iako su znali da su  zastarjeli.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni i da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK u dužem periodu, samostalno počinili određeni broj radnji koje se odnose na navedena krivična djela.

Također su Matović i Đulović osumnjičeni i da su, kao policajci u Policijskoj stanici Istok Tuzla, zajedno počinili određeni broj radnji koje se odnose na spomenuta krivična djela.

Po nalogu Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije koja je s Tužilaštvom kontinuirano radila na dokumentiranju krivičnih djela za koje su ove osobe osumnjičene, jučer su pretresli objekat i automobile koje su koristili osumnjičeni.

Sva četvorica su jučer ujutro lišena slobode.

Federalna uprava policije je Tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te ih predala u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu će biti nastavljena.

(TI)