U Tuzli Simpozij anesteziologije i reanimatologije: Prezentacija metoda francuskih ljekara

by admin
| 11:41
2206_simpozij

U organizaciji Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Udruženja doktora medicine  anesteziologa i reanimatologa Federacije  BiH i Udruženja anesteziologa Francuske održava se dvodnevni  Simpozij anesteziologa i reanimatologa.

Stručna saradnja između bosanskohercegovačkih i francuskih stručnjaka započeta još 2004. godine,  potpisanim Memorandumom o saradnji, uspješno se realizuje i daje izvanredne rezultate na polju edukacije.

Simpozij u Tuzli samo je nastavak dobre saradnje i jedan u nizu kvalitetno organizovanih stručnih simpozija.

Teme o kojima će govoriti Aurelie Bonnet i Zoe Schmitt iz Liona u Francuskoj (Department  Anesthésie Réanimation, Hôpital de la Croix Rousse ) o anesteziologiji kod transplantacije jetre, imunosupresivnoj terapiji i intenzivnom liječenju oboljelih od bolesti jetre značajne su i aktuelne u ovom momentu kada se u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla razvija intenzivno projekat transplantacije jetre.

Prema riječima, direktorice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, prof.dr Mirsade Prašo stručnjaci iz Francuske imaju iskustva u ovoj oblasti i dolaze iz bolnice u kojoj se u prosjeku obavi, na nivou godine, oko 90 kadaveričnih transplantacija jetre.

– Mlade gošće iz Francuske upravo pokazuju ono što i mi imamo kao cilj, a to je da mladi ljekari dobrom edukacijom uspijevaju uvoditi savremene pristupe i nove metode u svom radu. Simpozij koji se u Tuzli održava ima višestruki značaj. Osim što se na ovaj način obavlja edukacija u oblasti anesteziologije i reanimatologije kao jedne od najvažnijih grana i stubova razvoja različitih projekata i unapređuje usluga za pacijente, skup je važan jer se organizuje u okviru višegodišnje vrlo uspješne saradnje sa stručnjacima iz francuskih medicinskih centara – rekao je direktor prof.dr. Elmir Čičkušić.

Treća značajnost ovog sastanka je, dodao je prof. dr. Čičkušić, da se govori o transplantaciji jetre i ulozi anesteziologije u ovom zahtjevnom projektu koji je i jedan od najznačajnijih i prioritetnih projekata Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i cijele Bosne i Hercegovine.

Tuzlainfo / UKC Tuzla