U Tuzli obilježen 15. maj: Dan kada su patriote spriječile opsadu grada

by admin
| 13:29

Polaganjem cvijeća i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine danas je kod spomen-obilježja u naselju Brčanska Malta obilježen Dan odbrane Tuzle.

Na ovaj u historiji važan dan, prije 23 godine, tuzlanski policajci suprostavili su se daleko nadmoćnijoj vojsci Republike Srpske i spasili Tuzlu od masovnih likvidacija stanovništva, koja su se u to vrijeme uveliko dešavala u podrinjskim mjestima, piše Anadolu Agency (AA).

Cvijeće je položeno i na spomeniku poginulim braniteljima u periodu 1992.-1995. na Slanoj Banji, a u toku dana planirano je održavanje akademije povodom obilježavanja ovog datuma.

Imamović: Utvrditi istinu

“Ponosni smo na odbranu grada, što predstavlja veliki preokret u slijedu događanja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini. Na ovom mjestu 15. maja 1992. godine zaustavljena je opsada grada, a nakon više upozorenja, na tadašnju vojsku je od strane policije otvorena vatra˝, ispričao je Josip Duspara, član Manevarske jedinice.

Prema podsjećanju Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, 27. aprila 1992. godine, Srbija i Crna Gora su donijele ustav, kojim je, između ostalog, ukinuta tadašnja Jugoslovenska narodna armija.

“U Banjoj Luci je održana tzv. Skupština srpskog naroda i osnovana je Vojska Republike Srpske. Dakle, pripadnici vojske iz Srbije i Crne Gore na teritoriji BiH su bili paravojna organizacija, jer su mogli djelovati samo na teritoriji država čiji su organi bili. Prilikom napuštanja Tuzle, otvorena je vatra iz kolone kamiona na više mjesta na policiju i građane. Do eksplozija je došlo jer je Mile Dubajić, nekadašnji komandant kasarne JNA u Tuzli, postupio nehumano i ljude je poredao na burad sa municijom i gorivom, te je samo jedan metak mogao izazvati eksplozije. Ako iko za nešto mora odgovarati, to je Dubajić. Inače, uviđaju obavljenom narednog dana prisustvovao je i Hugo Novković, bivši pukovnik JNA”, izjavio je Imamović.

Gradonačelnik trećeg po veličini grada u BiH je kazao i da svaka majka jednako žali za izgubljenim sinom, bez obzira na kojoj se strani on nalazio tokom dešavanja na Brčanskoj Malti 1992. godine, te poručio da se mora utvrditi istina.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, rekao je da je postalo nepotrebno iznositi činjenice o ovom datumu.

Bešlagić: Dovoljna mi je BiH

“Želim samo poručiti majkama ubijenih vojnika, od kojih su neke jutros ovdje bile i zapalile svijeće, da moraju shvatiti da su postali žrtve politike. Spreman sam na razgovor s njima, da im kažem šta se desilo. Što se tiče mog učešća u svim tim dešavanjima, moram reći da svako mora ponijeti teret onoga u čemu učestvuje”, rekao je Bešlagić, koji se zbog ovog slučaja nalazi na Interpolovoj potjernici.

Bešlagić je rekao da se potjernica svela na dva čovjeka, odnosno njega i Mehmeda Mešu Bajrića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a da su ostali osumnjičeni u međuvremenu oslobođeni sumnje ili su umrli.

“Tužilaštvo BiH vjerovatno čeka ishod predmeta Ilije Jurišića, koji se vodi u Beogradu, kako bi definisalo dalje korake u odnosu na Bajrića i mene. Meni je ograničeno kretanje izvan BiH, ali ova zemlja mi je dovoljna da je obilazim i narednih 20 godina, mada me uhvati tuga kada razmišljam o tome što domaće pravosuđe nije skinulo hipoteku sa mene kao građanina ove države”, rekao je Bešlagić.

Jutros su članovi porodica i prijatelji stradalih vojnika bivše JNA, Vojske RS i paravojnih dobrovoljačkih srpskih snaga, te političke delegacije iz bh. entiteta Republika Srpska položili cvijeće i odali počast poginulim na mjestu u neposrednoj blizini.

(Tuzlainfo/AA) Foto by Chupo

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.