Inicijativa: Mijo Krešić traži službene web stranice TK-a i na ćirilici, te hrvatskom i srpskom jeziku!

by admin
| 20:30
0309_mijo_kresic
  •  
  •  
  •  
  •  

Mijo Krešić, zastupnik HDZ BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona, nedavno je podnio inicijativu da se osiguraju hrvatska i srpska verzija web stranica Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlade Tuzlanskog kantona, te svih ministarstava i to u roku od 30 dana.

U obrazloženju, Krešić je naveo da u članu 6. Ustava Tuzlanskog kantona stoji “službeni jezici Kantona su bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, a službena pisma su latinica i ćirilica”.

Također, navedeno je da se po Poslovniku Skupština u svom radu koristi bosanskim jezikom, hrvatskim jezikom i srpskim jezikom.

– Danas ne možete na web stranicama niti Vlade niti Skupštine niti i jednog ministarstva u Tuzlanskom kantonu naći niti jednu obavijest na hrvatskom ili na srpskom jeziku. Budući da su to jezici u službenoj upotrebi u ovoj županiji, službene web stranice bi morale pružati informacije građanima, jednako i ravnopravno na svim jezicima – istakao je Krešić.

Da li će Krešićeva inicijativa uroditi plodom, pokazat će naredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojima zastupnike očekuju mnogo važniji zadaci u formiranju “nove Vlade”…

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.