SDA uzvraća udarac: Smijenjeni ministri podnose prijave protiv dojučerašnjih kolega iz Vlade TK-a!

by admin
| 15:20
0606_vlada_tk
  •  
  •  
  •  
  •  

Sada već smijenjeni ministri koji dolaze iz Stranke demokratske akcije, danas su održali posljednju press konferenciju za medije na kojoj su izijeli svoje stavove vezano za njihove smjene iz Vlade Tuzlanskog kantona – piše rtvslon.ba.

Podsjećanja radi, pet ministara iz ove stranke smijenjeno je u ponedjeljak na Skupštini našeg kantona, ali na zahtijev premijera Seada Čauševića. Oni su smijenjeni po naredbi vrha Socijaldemokratske partije zbog navodnih opstrukcija u reformama. Sa ovim obrazloženjem se Bego Gutić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, Senija Bubić, bivša ministrica prostornog uređenja, Imšir Škahić, smijenjeni ministar poljoprivrede, Asim Aljić, dosadašnji ministar za boračka pitanje te Mlađan Lazić, koji je bio zadužen za finansije ne slažu.

– Ja sam ministar iz SDA i ako je to grijeh ja taj grijeh sa ponosom nosim, ja nastavljam i dalje da radim“, kazala je Senija Bubić – bivša ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

A ministrica Bubić u obnašanju svoje funkcije ima se čime i pohvaliti. Uvela je nove službe to jest komunalne redare, regulacione planove, izdvojila sredstva za ekološke projekte. Pored nje dobrim rezultatima se svakako mogu pohvaliti i ostali ministri koji dolaze iz Stranke demokratske akcije, a neki su nakon smjena otišli korak dalje, pa su dosadašnje kolege iz Socijaldemokratske partije optužili da su radili mimo zakonskih odredbi. Prvo su upozorili na prekšaj ministrice za razvoj i poduzetništvo.

– Gdje je ovo ministarstvo prenijelo vlasnička prava Instituta za zavarivanje na Udruženje građana NERDA, što je protivno zakonu – rekao je Bego Gutić – bivši ministar unutrašnjih poslova TK.

Pored toga iznesene su i optužbe na račun ministra za rad i socijalnu politiku Seada Hasića, kao i ministra saobraćaja, turizma i trgovine Aziza Čačkovića.

– SDA će u narednom periodu ukazivati na one loše stvari, a podržavat će svakao dobre za dobrobit građana BiH bez obzira od koga ona dolazila – istakao je Amir Falić – predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Bivši ministri Stranke demokratske akcije su najavili i pokretanje postupaka pred Tužilaštvom protiv pojedinih ministara, a nije isključeno ni traženje odgovornosti onih u Skupštini TK, koji su nelegalno prema mišljenju Fazlića, smijenili predsjedavajućeg Bajazita Jašarevića.

Rasplet ove situacije se očekuje narednih dana.

Tuzlainfo / RTV Slon

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.