Akcija austrijsko-bosanskog uduženja: Školski pribor i knjige za učenike u povratničkim mjestima

by admin
| 7:36
0606_pribor
  •  
  •  
  •  
  •  

Donacija Austrijskog omladinskog crvenog križa u općinama Zvornik, Bratunac, Vlasenica i Srebrenica okončana je uručenjem paketa cjelokupnog školskog pribora za učenike povratnike i socijalno ugrožene učenike u Cerskoj i Vlasenici.

Donacijom je ukupno obuhvaćeno 500 učenika u mjestima Konjević Polje, Pobuđe, Tegare, Zaluđe, Voljevica, Biljača, Blječeva i Suha (općina Bratunac), Kamenica, Divič (Zvornik), Srebrenica, Sućeska, Ljeskovik, Osmače, Osat, Žutica i Skelani (općina Srebrenica) i Skugrići, Raševo i Cerska (općina Vlasenica).

Također, donacijom je obuhvaćeno i sedam biblioteka, kojima su dodijeljeni kompleti školskih lektira (30 naslova po 5 primjeraka iz oba važeća nastavna plana i programa). Knjige u svojim školskim bibliotekama su dobile škole u mjestima: Simin Han Požarnica (Tuzla), Koraj (Lopare), Konjević Polje (Bratunac), Križevići (Zvornik), Maoča (Brčko), Križevići (Zvornik) i Potočari (Srebrenica).

Ovaj dio akcije je okončan u Koraju, u Osnovnoj školi Dositej Obradović. Direktor te škole Jovo Nikolić se zahvalio Austrijsko-bosanskom kulturnom udruženju Medo i Austrijskom omladinskom crvenom križu, istakavši da je ova donacija od velikog značaja za ovu školu, čija biblioteka ima skroman knjižni fond, nedovoljan za potrebe njenih učenika.

Ukupna vrijednost ovoga projekta je 20.000 eura, a realiziralo ga je Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču.

Iz ovoga Udruženja su iskazali svoje veliko zadovoljstvo što su uspjeli realizirati svoj plan podjele neophodnog školskog pribora i što su obradovali preko hiljadu djece. Predsjednik ovog udruženja Mehmedalija Gutić se zahvalio rukovodiocu internacionalne pomoći Austrijskog omladinskog crvenog križa gospodinu  Günter J. STUMMERU, na nesebičnoj i velikoj podršci i razumijevanju ideja ovoga udruženja.

Gutić je, takođe, istakao veliku podršku pokretnoj biblioteci Molly koja je svjetli primjer

požrtvovanosti za obrazovanje djece u mjestima povratka.Takođe,Gutić je posebnu zahvalnost iskazao i prof.Hazimu Kariću, koji je svojim ukupnim angažmanom dao velik doprinos ovoj akciji.

Gutić je najavio da će se ovaj i slični drugi programi podrške povratnicima u Bosni i Hercegovini nastaviti i u narednom periodu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.