Vlada FBiH prenijela vlasništvo: Tuzlanskom kantonu ambulante vrijedne tri miliona KM!

by admin
| 5:03
3005_ambulanta

U prostorijama Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona jučer je potpisan Ugovor o prijenosu vlasništva nad opremom i urađenim građevinskim radovima na ambulantama porodične medicine, u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona.

Ukupna vrijednost radova i opreme u ambulantama porodične medicine, odnosno dijela projekta koji je realiziran tokom 2011. godine iznosi 3.064.488,26 KM.

Podsjećamo, radi se o Projektu jačanja zdravstvnog sektora (HSEP) koji je finansiran kreditnim sredstvima IDA kredita Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Evrope i lokalnim učešćem od strane federalne i kantonalnih vlada, a koji od 2006. godine realizira Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat je izuzetno bitan i u prvom planu podrazumjeva reformu primarne zdravstvene zaštite kako bi se kasnije moglo preći i na sekundari nivo. Renoviranje ambulanti, čak i u ruralnim dijelovima je veoma važno da bi dostupnost pružanja zdravstvenih usluga bila bolja u svim kantonima.

U prisustvu predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i 12 direktora domova zdravlja Tuzlanskog kantona ugovor su potpisali prof. dr. Nada Pavlović Čalić Ministrica zdravstva TK i Vildana Doder, Pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Kako bi građanima bila omogućena što bolja zdravstvena usluga trenutno je u toku kontrola timova porodične medicine, koja bi trebala biti završena do kraja naredne sedmice.

Ministarstvo zdravstva će i dalje nastaviti aktivnosti kada je u pitanju dalji razvoj porodične/obiteljske medicine, ali i pružati podršku upupnom razvoju primarne zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona, moglo se čuti ovom prilikom.

(TI) / Foto: Ilustracija