Univerzitet u Tuzli: Novim pravilima protiv korupcije u prodaji udžbenika!

by admin
| 9:51
2505_untz
  •  
  •  
  •  
  •  

U cilju suzbijanja nestransparente distribucije univerzitetske literature, kao jednog od oblika korupcije, Univerzitet u Tuzli već nekoliko mjeseci provodi planske aktivnosti.

Formiran je Centar za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli, a donesene su i izmjene Pravilnika o izdavačkoj djelatnosti.

– Univerzitet u Tuzli, donedavno nije bio u mogućnosti obavljati izdavačku djelatnost, zbog nedostatka kadrovskih i materijalnih kapaciteta. Međutim, osnivanjem Centra stvorene su mogućnosti za to. Donesen je i Pravilnik, kojim su decidno definisane zakonske obaveze autora i izdavača udžbenika – istakla je prof.dr. Vahida Selimašić, voditeljica Centra za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli.

Prema ovom Pravilniku, distribuciju svih izdatih rukopisa, koji se koriste kao obavezna literatura na Univerzitetu u Tuzli, obavljaće Centar za izdavačku djelatnost.

Univerzitet u Tuzli biće i izdavač svih rukopisa koji su u fazi štampanja, a odredjeni su kao obavezna nastavna literatura.

– Njihova prodaja obavljaće se u skriptarnicama. Time smo riješili i pojedine, netransparentne, slučajeve prodaje udžbenika, jer nismo imali registrirano prodajno mjesto –  kazala je prof.dr. Vahida Selimašić, voditeljica Centra za izdavačku djelatnost Univerziteta u Tuzli.

Autori će moći izdati po jedan rukopis u dvije godine. Visinu autorskih honorara i maloprodajnu cijenu udžbenika utvrdjivaće Upravni odbor Univerziteta, na prijedlog Uredjivačkog odbora.

Za studente tuzlanskog Univerziteta cijena će se moći sniziti i do 30 odsto.

Oni koji ne budu poštovali Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti Univerziteta u Tuzli biće predati na razmatranje Etičkom komitetu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.