Koktelom najavljen Sajam energije, industrije i rudarstva: Učestvuje oko 80 izlagača

by admin
| 12:00
2405_sajam
  •  
  •  
  •  
  •  

„Sajam energije, industrije i rudarstva… u Tuzli, ako je tako… dolazimo“,bile su riječi mnogih učesnika koji su ovim povodom prošle godine došli u Tuzlu iz cijele BiH, Hrvatske,Srbije i  Slovenije.

Prošlogodišnja priča koaj je trajala od 21. do 25. juna odvijala se u sajamskoj hali koja je napravljena specijalno za ovu prigodu, na pomoćnom stadionu Tušanj. Na oko 1.300 kvadratnih metara prostora,postavljeni su štandovi za oko 80 izlagača.

Pored velikih kompanija, srednjih i malih preduzeća iz BiH, te kraljevine Danske koja je zemlja partner Sajma energije, industrije i rudarstva, izlagači i učesnici bili su i predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Poljske i Danske.

Tako će biti i ove godine, kada se u SKPC Mejdan od 5. do 8.juna predstavi  80 novih i starih izlagača. Ferrit S.r.o. iz Češke, Elektrometal iz Poljske, Megadoor iz Švedske, Siming iz Slovenije, Hydac Hydraulik GmbH iz Austrije, samo su neke od imena svjetskih kompanija, koje će pored domaćih, biti ovogodišnji izlagači na Sajmu.

Nomenklaturu izlaganja čine zasebno sekcije energije,industrije i rudarsva.

Sajam će tako okupiti najznačajnije institucije i kompanije iz BiH koje se bave eksploatacijom i distribucijom energije. One će  predstaviti tehničko-tehnološke mogućnosti  energetike i  aktuelnosti u  toj oblasti.

Značajno mjesto u koncipiranju Sajma dato je  korištenju obnovljivih izvora  energije i energetskoj efikasnost kao imperativima  savremenog doba, a sve to imajući u vidu ograničenost  konvencionalnih energetskih resursa.

Potrebe za energijom u Regiji u poslijeratnom  periodu direktno se odnose i na potrebu  za ugljem iz raspoloživih ležišta u BiH. Tako je kroz sekciju rudarsva cilj pokazati da pravilan izbor i pristup eksploataciji mineralnih  sirovina direktno utiču na daljnji razvoj  energetskog sektora. Sve strategije EU definišu eksploataciju  neobnovljivih energetskih resursa  do 2050.godine.

U sadašnjem sistemu otkopavanja i eksploatacije  neophodno je primjeniti nove tehnologije, ekonomski  opravdane za rudarsku privredu sa akcentom  na multidiscplinirani pristup i angažman drugih  struka.

U okviru sekcije Industrija, Sajam će  okupiti privredne subjekte i institucije koji su u proizvodnom ili drugom obliku  tijesno povezane sa energetikom. Ovo je prilika da BiH pokaže svoje privredne  i naučne potencijale i dostignuća, ali i da se putem izlagača i učesnika  iz drugih zemalja pobude nove ideje budućeg razvoja, što se posebno odnosi na mlade i stručne kadrove.

Jer, Sajam  je prilika da se obezbijedi učešće  onih kompanija koje kroz svoju ponudu  mogu doprinijeti mijenjanju privrednog miljea  u BiH. I zato Vas i ove godine pozivamo da prisustvujete ovoj jedinstvenoj manifestaciji u regiji i budete dio energetske revolucije.

Sajam je zvanično najavljen danas na prigodnom koktelu, na kojem su učesnici između ostalog rekli:

Jasmin Imamović:

– Tuzla je lider u energetskoj efikasnosti u cijeloj regiji po ocjeni UNDP-a i USAID-a i imamo kompletne projekte imamo šta pokazati, imamo dobru praksu i kada su ljudi iz sajma došli sa idejom da ovdje bude sajam energetske efikasnosti to je nama bila dobra prilika, jer u našem programu energetske efikasnosti je između ostalog i zagovaranje tog pravca razvoja koji je naložila EU. Nama je prilika da pokažemo našu praksu, da okupimo najutjecajnije ljude, da nešto naučimo, a i da razgovaramo sa utjecajnim ljudima vezano za naše planirane projekte energetske efikasnosti. Ja bih volio da ova manifestacija bude trajna i da mi i dalje u tim projektima budemo brži od svih jer su predpristupni fondovi puni novca čija je namjena energetska efikasnost – rekao je načelnik Upćine Tuzla, koja je partner sajma.

Radmir Žilić:

– Ovo je specijalizovani sajam po svom programu i karakteru jedinstven u regiji. Očekuje se oko 80 izlagača, uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija iz oblasti energetike koji će prezentirati raznovrsna savremena istraživačka i proizvodna dostignuća kao i mogućnosti različitih oblika poslovne saradnje – istakao je direktor sajma.

Ono što je posebno interesantno jeste da će u okviru Sajma biti održana i međunarodna konferencija „ENERGA“ koju priprema programski savjet sastavljen od eksperata s područja bivše Jugoslavije.

Konferencija bit će održana 7. i 8. juna u četiri sesije, a najveći broj tema odnosit će se na obnovljive energetske izvore i područje energetske efikasnosti. Partner na projektu konferencije Energa je NERDA.

(TI/E.H.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.