Cesta Tuzla – Sarajevo: Vlada FBiH ubrzava proces početka radova na prevoju „Karaula“!

by admin
| 19:25
2205_karaula
  •  
  •  
  •  
  •  

Donošenje današnje Odluke o utvrđivanju javnog interesa, omogućava pristupanje izvođenju geodetskih snimanja i istražnih radova na terenu u svrhu izrade projektne dokumentacije i eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje magistralne ceste M-18 Sarajevo-Tuzla, dionica Kladanj-Podpaklenik, potez prevoj “Karaula”, navodi se u saopćenju Vlade.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je Vlada FBiH svojim zaključcima od 21.6.2011.godine naložila nastavak aktivnosti u cilju završetka izvođenja radova na projektu rekonstrukcije magistralne ceste M-18 Sarajevo-Tuzla, dionica Kladanj-Podpaklenik.

Radi se o cestovnom pravcu koji se odlikuje vrlo skromnim tehničkim elementima, oštrim horizontalnim i vertikalnim krivinama, većim uzdužnim nagibima, te nedovoljnom širinom kolovoza.

Na usponima brzine vozila su niske, što je naročito izraženo kod teretnih vozila i prouzrokuje nagomilavanje vozila, smanjuje nivo usluge i utiče na bezbjednost kretanja vozila, pri čemu se stvaraju duže kolone, te povećavaju eksploatacioni troškovi i vrijeme vožnje.

To je posebno izraženo na prevojnoj dionici Kladanj-Podpaklenik, s prevojem “Karaula”, na kojem su u zimskom periodu otežani uslovi vožnje.

S obzirom da je ova dionica, zbog nepovoljnih elemenata, kvalifikovana kao “usko grlo”, a budući da se nalazi na magistralnoj cesti koja je od značaja za Federaciju BiH, Planom i programom JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2012. godinu, predviđeno je izvođenje radova, uz uslov prethodne eksproprijacije zemljišta.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.