U sretu 16. INTERBIFEP-u u Tuzli: Izabrani radovi 135 autora iz 44 zemlje svijeta

by admin
| 11:11

Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH i selektor na 16. INTERBIFEP-u  odabrao je  radove 135 autora iz  44 zemlje svijeta,  koji će biti  predstavljeni  na ovogodišnjem, 16. po redu  Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta. Autori će predstaviti ukupno 221 rad u formi crteža, grafike, fotografije i video arta.  Na adresu Međunarodne galerije portreta Tuzla, koja organizira ovaj renomirani Festival u oblasti portretnog stvaralaštva,  stigle su prijave od 301 autora iz 49 zemalja svijeta. 

Festival, koji svakim  novim izdanjem dobija na važnosti u svjetskim kulturnim krugovima, će biti otvoren 2. oktobra i trajat će do 2. novembra 2015. godine.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana danas u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli,  Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH i selektor na Festivalu je istakao: „Interbifep je  sve značajniji Festival potretnog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini,  regiji ali i u svijetu. Ovakvim festivalima se ne mogu pohvaliti ni veći kulturni centri u regiji. Izabrani su radovi 135 autora iz 44 zemlje svijeta i to dovoljno govori o kvaliteti i značaju manifestacije. Pooslano je jako puno kvalitetnih radova i publika će zaista moći uživati u njima. Interbifep je nesumnjivo manifestacija koja će trajati i biti nezaustavljiva u svom daljem razvoju“.

INTERBIFEP će,  uz izložbu radova,  pratiti i brojni drugi  kulturni sadržaji:  koncerti, likovne radionice, konferencije i okrugli stolovi i druge kulturno-zabavne aktivnosti. Proglašenje nagrađenih umjetnika će se obaviti na završnoj ceremoniji  koja će se održati 2. novembra. Internacionalni žiri,  koji će izabrati nagrađene radove,  će biti sačinjen od eminentnih imena iz Slovenije, Češke i Bosne i Hercegovine.

Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portretaTuzla :“ Kao i  na prethodnim izdanjima Festivala i ovaj put ćemo  predstaviti građanima i ljubiteljima umjetnosti veliki broj kvalitetnih radova u oblasti portreta. Ovim putem želim da se zahvalim selektoru 16. INTERBIFEP-a,  koji je među velikim brojem prijavljenih autora izabrao najbolje radove koji će biti predstavljeni i ove godine. Za Galeriju predstoji još dosta posla do same svećanosti i ceremonije otvorenja  Festivala 2. oktobra i nadamo se da ćemo zadovoljiti ukuse brojne publike koja prati ovu manifestaciju“.

I prethodno  izdanje Festivala,  održano 2013. godine,  privuklo je veliku pažnju umjetnika, ljubitelja umjetnosti, javnosti i medija u BiH i svijetu. Na manifestaciju u 2013. godini je prijavljeno preko 800 radova od 258 aurora iz 52 zemlje  svijeta. Nakon selekcije publika je bila u prilici vidjeti  radove 126 autora iz 40 zemalja svijeta koji su predstavljeni na INTERBIFEP-u 2013 godini.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.