Uz svečani defile i odavanje počasti: Obilježan 15. maj – Dan odbrane Tuzle!

by admin
| 16:51
1505_ceremonija
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem cvijeća od strane delegacija lokalne i kantonalne vlasti, političkih stranaka, udruženja i građana, na spomen obilježjima u ulici Armije BiH, te defileom pripadnika manevarske jedinice tuzlanske policije i drugih branitelja, u Tuzli je danas obilježeno dvadeset godina od bitke na Brčanskoj Malti, kada je 15. maja odbranjena Tuzla.

U predvečerje 15. maja prije tačno dvije decenije, osujećene su namjere agresorske armije na teritoriju tada već nezavisne Bosne i Hercegovine, da  Tuzla doživi sudbinu podrinjskih gradova, u kojima je mučki ubijeno na hiljade nevinih civila.

Uz transparent „Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte“, zastave i po prvi puta duvački orkestar, branitelji Tuzle su se uz srdačne pozdrave građana, nakon ceremonijalnog dijela na Brčanskoj Malti, ulicama grada zaputili na Slanu banju.

Građanima su obratili šefica službe za boračko-invalidsku zaštitu Admira Tupković i načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U jutarnjim satima delegacija iz manjeg bh. entiteta održala je pomen za 49 stradala pripadnika agresorske armije, koji su 15. maja 1992. godine izgubili živote u vojnoj koloni na Brčanskoj Malti.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.