Ponoćna akcija: Zašto su mladi okupljeni na Sonom trgu bili meta tuzlanske policije?

by admin
| 13:27
1305_soni_trg

Tokom dana smo dobili mnoštvo Vaših poruka i upita, da li imamo informaciju više o sinoćnjem događaju na Sonom trgu, gdje su se naši mladi sugrađani ni krivi, ni dužni našli u ni malo miroljubivoj akciji ovdašnje policije.

Cijeli slučaj je detaljno obradila novinarska ekipa B portala, čiji tekst  u cjelosti i prenosimo:

Sinoć je na Sonom trgu u Tuzli, ispred caffea Sloboda gdje je bio održan koncert popularnog repera, Ede Majke, oko ponoći nastupio pravi metež i zbrka, nakon što je intervenirala Jedinica za podršku MUP-a Tuzlanskon kantona.

Nakon koncerta koji je završen pola sata ranije, omladina je još neko vrijeme ostala na trgu, a u međuvremenu su se počeli i skupljati simpatizeri FK Slobode koji su se spremali na odlazak ispred stadiona Tušanj kako bi pozdravili fudbalere tuzlanskog tima koji su jučer slavili važnu pobjedu u Gabeli protiv GOŠK-a.

U jednom trenutku, čemu je svjedočio i novinar Bportala, specijalci su “upali” među omladinu i počeli tući svakoga ko je bio blizu u tom trenutku. Nastradalo je i nekoliko djevojaka. Okupljena masa u prvi mah bila je zbunjena onime što se događa.

Zatim je nastala panika, pa je veliki broj ljudi počeo bježati prema Korzu i Gradskom parku. Šta se tačno dogodilo, šta je predhodilo intervenciji specijalaca, većini onih koji su bili na Sonom trgu nije bilo jasno.

Stotinjak navijača Slobode se ponovo organiziralo i okupilo ispred stadiona Tušanj kako bi pozdravilo svoje ljubimce. I na ovoj lokaciji policija je vrlo brzo reagovala, pa su specijalci ponovo krenuli u akciju, rastjeravši sve navijače ispred stadiona i to samo pet minuta prije dolaska autobusa sa igračima.

Nekolicina igrača kao i trener Ibraković, izrazili su žaljenje jer navijačima Slobode nije omogućeno da pozdrave svoje ljubimce.Čak i je sam Ibraković malobrojne navijače koji su nekako uspjeli doći do autobusa sa igračima, pitao gdje je ostatak navijača kako bi igrači ipak došli i pozdravili ih.

U MUP-u Tuzlanskog kantona kazali su da je ponoćna akcija uslijedila nakon što je na više lokacija u gradu došlo do narušavanja javnog reda i mira.

-Na potezu od okupljališta na Jali do Sonog trga desilo se nekoliko incidenta i tuča, uglavnom alkoholiziranih osoba. Patrole iz svih stanica PU Tuzla pokušale su stvari staviti pod kontrolu, ali s obzirom da se na relativno malom prostoru nalazilo hiljade ljudi, te da se strahovalo kako će narušavanje javnog reda i mira eskalirati, zatražena je i intervencija Jedinice za podršku MUP-a TK-kazali su u Operativnom centru MUP-a TK.

O tome u kojoj mjeri je upotrijebljena sila, da li je bila opravdana i je li bilo povrijeđenih i privedenih, u MUP-u TK još uvijek nemaju preciznih informacija, jer se čekaju izvještaju iz tri policijske stanice.

-Ono što možemo reći je da je nekoliko agresivnih osoba privedeno u stanice, a tokom intervencije niko nije teže povrijeđen-kazali su u Operativnom centru.

Tuzlainfo / bportal.ba

Foto: Amaterski snimak čitatelja koji ilustruje prisustvo policije i noć prije sinoćnjeg incidenta