Crveni križ/krst TK-a: Pružaju pomoć za oko 9.000 socijalno ugroženih građana

by admin
| 8:08
1105_cktk

Povodom obilježavanja 08. maja – Svjetskog dana Crvenog krsta/križa, predstavnici Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona posjetili su jučer premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.

Sastanak je bio prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu Crvenog krsta u zajednici, kao i na aktivnosti koje ova organizacija svakodnevno provodi u cilju pružanja pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Kako je istaknuto, oko 9.000 socijalno ugroženih građana koristi neku od usluga koje ova organizacija pruža, a animacija oko 5.000 dobrovoljnih davalaca krvi je jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta u Tuzlanskom kantonu.

Posebna zahvalnost danas je upućena volonterima, koji čine najveću snagu Crvenog krsta u svijetu. Volonterski rad predstavlja jedan od osnovnih principa Crvenog krsta i zahvaljujući tom principu Crveni krst je ove zime, za vrijeme trajanja elementarne nepogode, jedini došao u određena naselja i tamošnjim stanovnicima uručio potrebne nemjernice i pružio neophodnu pomoć, istakla je sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Jadranka Duraković.

Razgovaralo se i o finansiranju aktivnosti Crvenog krsta, te je tim povodom istaknuto da je Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona jedna od rijetkih organizacija koja se ne finansira isključivo iz budžetskih sredstava lokalnih zajendica, nego određeni dio svojih prihoda ostvaruje na osnovu odobrenih projekata iz fondova Europske unije.

(TI)