Akademska razmjena: U Tuzli prezentirane stipendije Američke ambasade u BiH!

by admin
| 11:32
0101_univerzitet
  •  
  •  
  •  
  •  

Predstavnici Američke ambasade u našoj zemlji, gdja Elizabeta Delalić, gdja Paša Lelić, te gdja Aleksandra Popović, predstavnica Američkog vijeća sastali su se danas s prof.dr. Enverom Halilovićem, rektorom Univerziteta u Tuzli.

Ovom prilikom razgovarali su o programu akademske razmjene u 2013/2014. godini.

– Ovaj program akademske razmjene nastavak je naše višedecenijske saradnje sa Američkom ambasadomu našoj zemlji. Značajan je vid jačanja internacionalizacije našeg Univerziteta i poboljšanja kvaliteta nastave – kazao je prof.dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Ovaj vid uspješne saradnje potvrdjuje i gostovanje američkog predavača Univerziteta Wisconsin prof.dr. Loucasa Petrouicoloca na Univerzitet u Tuzli.

– Ja sam tu od februara i jako bih volio da ostanem i duže od juna, kada se vraćam u Ameriku. Iskreno se nadam da ću nastaviti njegovati veze stečene ovdje sa ljudima i rukovodstvom, koji su me izuzetno prijateljski prihvatili, što do sada nisam susreo nigdje – istakao je prof.dr. Loucas Petrouicoloc sa Wisconsin Univerziteta u SAD.

Pozitivna iskustva u akademskoj razmjeni imaju i studenti i profesori Univerziteta u Tuzli. Mr. Zarfa Hrnjić-Kuduzović jedna je od njih. Ona je akademsku 2010/2011. godinu provela u Americi zahvaljujući Fulbright Visiting Scolar stipendiji.

– Ova vsrta iskustva značajna mi je iz više razlga. Osim dužine vremena koje mi je bilo na raspolaganju i išlo na ruku, ovo je bila i jedinstvena prilika za upoznavanje sa drugačijim metodama rada, literaturom i kulturom. Stečeno znanje, naravo zbog našeg ambijenta i uslova rada, već primjenjujem u izvjesnoj mjeri i kod nas na Univerzitetu – istakla je mr. Zarfa Hrnjić Kuduzović.

Za akademsku 2013/2014. godinu Ured za odnose s javnošću Američke ambasade objavio je program stipendiranja za srednjoškolce, studente nastavni kadar, naučnike, univerzitetske predavače i stručnjake iz društvenih, ekonomskih i političkih oblasti.

Radi se o sedam vrsta stipendija za koje se može aplicirati već sad, pa u zavisnosti od vrste stipendije do septembra.

Više informacija možete naći na:

http://sarajevo.usembassy.gov/educational-exchanges.html ili na e-mail: Lejlicp@state.gov i telefon Američke ambasade u Sarajevu Odjel akademskih razmjena 033-704-066.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.