Grad Tuzla: Obilježeno 70 godina od pobjede nad fašizmom

by admin
| 18:14

Povodom obilježavanja 09. maja, 70. godina pobjede nad fašizmom, danas je u Tuzli, u organizaciji Gradske uprave upriličena ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji.

Predstavnici Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona, Koordinacije boračkih organizacija, Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata – ABNOR, brojnih organizacija i građani, položili su cvijeće na spomenik Partizanskim brigadama i na spomenik Zlatnim ljiljanima. Prisutne delegacije i građani su zatim obavili polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995., kao i polaganje vijenaca na groblju civilnih žrtava.

Prisutnima su se obratili Mehmed Pirić ispred Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata – ABNOR, Semir Adžajlić, sin poginulog borca Bime Adžajlića, nosioca najišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović

Gradonačelnik Imamović, u svom obraćanju, pred prisuntim delegacijama i građanima, je podsjetio na važnost obilježavanja datuma pobjede nad fašizmom. Dokaz da svi Bosanci i Hercegovci trebaju biti ponosni na antifašističku borbu, počiva u činjenici, da je zahvaljujući istorijskim odlukama sa zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, naša država priznata u današnjim granicama. Korijeni kontinuiteta državnosti BiH nastali su upravo u antifašističkoj borbi. Na kraju svog obraćanja, zahvalio se svim prisutnim delgacijama i građanima te uputio čestitku povodom 09. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Zlatnih ljiljana i Dana Europe.

Večeras je u 19:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, otvorena i Izložba posvećena 70. godišnjici od završetka Drugog svjetskog rata, koju su priredili Međunarodna galerija portreta Tuzla, Muzej istočne Bosne Tuzla i Historijski muzej Sarajevo.

Posjetioci imaju priliku pogledati jedinstvene eksponate, fotografije i druge likovne radove tematski vezane za narodnooslobodilačku borbu u Bosni i Hercegovini.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.