RGGF Tuzla počeo proces akreditacije laboratorija: Žele na evropsko tržište!

by admin
| 17:59
0405_rggf
  •  
  •  
  •  
  •  

Rudarsko-geološko građevinski fakultet u Tuzli otpočeo je provovođenje procesa akreditacije svojih laboratorija, usvajajući na taj način međunarodni sistem kontrole kvalitete definiran standardom ISO/IEC 17025:2005.

Ovaj standard je dio usaglašavanja legislative Bosne i Hercegovine sa zakonodavstvom zemalja članica Evropske unije, čime će laboratorije ovoga fakulteta, a samim tim i Univerziteta u Tuzli, dobiti šansu ravnopravnog  i konkurentnog djelovanja ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelome svijetu.

Posebno interesantno tržište su zemlje Evropske unije, u kojem najveći broj domaćih stručnjaka već stiče određena iskustva, okončava specijalizacije i završava doktorske studije.

Proces akreditacije podrazumijeva ispunjavanje niza zahtjeva čije će ispunjavanje dovesti do kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. To znači da će rezultati ispitivanja u laboratorijama RGGF-a ubuduće biti u potpunosti usklađeni sa rezultatima laboratorija u Evropskoj uniji.

Kako bi se proces akreditacije proveo u skladu sa najvšim međunarodnim kriterijima osnovan je Tim za akreditaciju na čijem je čelu Nermin Alić-vođa tima TQM Insituta, Kemal Gutić-dekan RGGF, Damir Zenunović-rukovodilac laboratorija RGGF, Rijad Šišić-predstavnik Rukovodstva za kvalitet laboratorija, te tehnički rukovodioci laboratorija koje će biti akreditirane.

Sistem bi se trebao uvesti do 30. septembra 2012. nakon čega predstoji period tromjesečne provjere, tako da će 1. januara 2013. dokumentacija biti predata Institutu „BATA“ na ocjenu.

Sudeći po dinamici rada okončanje procesa akreditacije očekuje već početkom 2013. godine.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.