Novi zakon u FBiH: Vanbračni drug uvršten u krug zakonskih nasljednika

by admin
| 15:46
0205_pravosudje

Novi federalni zakon o nasljeđivanju koji je, na zadnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, utvrđen u formi Nacrta, rezultat je potrebe da se i ova oblast uredi u skladu sa promjenama društveno-ekonomskog uređenja, jer je u primjeni Zakon o nasljeđivanju SRBiH iz 1973. godine, u velikoj mjeri oslonjen na raniji savezni Zakon iz 1955. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Potrebno je, također, i da se odredbe ovog zakona usaglase s organizacijom i nadležnostima organa pravosuđa i drugih organa osnovanih u Federaciji BiH, kao i sa preporukama Evropske komisije iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, da se, prijenosom na notare, pravosuđe rastereti vanparničnih ostavinskih predmeta.

Istovremeno je izvršeno i usklađivanje sa rješenjima usvojenim u Republici Srpskoj radi osiguranja jednakosti građana BiH na cijeloj njenoj teritoriji.

Novopredložena rješenja imaju za cilj, prije svega, obezbijediti potreban nivo zaštite privatnog vlasništva, garanciju tog prava i slobodu raspolaganja testamentarnim i ugovornim putem (npr. uvođenjem instituta ugovora o nasljeđivanju, proširenjem kruga zakonskih nasljednika, kako bi se izbjeglo da zaostavština lako bude bez nasljednika te tako postane državno vlasništvo, ukidanjem ograničenja kod nasljeđivanja autorskih prava itd.).

Uvažavajući princip jednakosti između bračne i vanbračne zajednice ustanovljen Porodičnim zakonom, Nacrtom zakona o nasljeđivanju vanbračni drug je uvršten u krug zakonskih nasljednika. Novinu predstavljaju i odredbe kojima se regulira ugovor o nasljeđivanju, te odredbe koje reguliraju registar testamenata.

(TI)