Nema mjesta panici: Rizici od širenja meningokokne sepse u TK-u svedeni na minum!

by admin
| 19:35
2704_men
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon provedenih opsežnih mjera profilakse osoba iz kontakta sa umrlim od meningokokne sepse, konstatovano je da su rizici od daljeg širenja ove bolesti svakodnevnim kontinuiranim aktivnostima Stručnog tima svedeni na minimum – zaključak je Stručnog tima Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja stanovništva Tuzlanskog kantona.

Nakon aktivnosti i mjera koje su provedene u Behrambegovoj medresi i u opštoj populaciji, može se zaključiti da nema novih slučajeva oboljenja, od kojeg je prošle sedmice smrtno stradao jedan učenik tuzlanske medrese.

Kontrola kliconoštva, kod lica iz kontakta, provedena je u velikom obimu i više nego što se u ovakvoj situaciji uobičajeno preduzima.

Od ukupno 718 osoba koje su bile obuhvaćene nadzorom za 597 osoba su urađeni brisevi grla i nosa na kliconoštvo, za koje su u 98 posto pregledanih rezultati bili uredni.

Za preostalih 2 posto uzoraka analiza je u procesu obrade, a u skladu sa doktrinom nadzora u ovakvim slučajevima, aktivnosti zdravstvenih službi i Stručnog tima vodiće se i dalje i okončati početkom prvomajskih praznika – saopšteno je je Stručnog tima Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja stanovništva Tuzlanskog kantona.

(TI) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.