Brčanska Malta 23 godine poslije: Pripreme za godišnjicu herojske odbrane Tuzle

by admin
| 6:20

Ove godine navršava se 23. godišnjica herojske odbrane Tuzle, kada je 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti u Tuzli odbranjen grad, a JNA predvođena generalom Miletom Dubajićem, onemogućena da zauzme Tuzlu i počini zločine koji su mjesec ranije već viđeni na području Podrinja i Semberije.

 

Tim povodom na dostojanstven način, kao i ranijih godina, bit će upriličena svečana povorka pripadnika OSRBiH i građana na potezu od Brčanske Malte do Slane Banje, gdje će se odati poštovanje i položiti cvijeće na spomen-obilježje poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992 – 1995. godine. Prethodno će biti upriličeno polaganje cvijeća palim borcima na spomen obilježju Brčanska Malta.

„Tuzlansku kolonu“ tog dana činile su naoružane i opremljene aktivne jedinice i rezervisti bivše JNA, te pripadnici srpskih paravojnih formacija. U borbama koje su uslijedile, poginulo je 49 vojnika JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio je zahtjev MUP-u Tuzlanskog kantona za odobrenje i osiguranje skupa povodom obilježavanja 22 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni”.

Ovu informaciju za Bportal.ba potvrdio je Velimir Dunjić, predsjednik pododbora Vlade RS-a za obilježavanje značajnih historijskih događaja.

-Dobili smo informaciju iz tuzlanskog MUP-a da će naše obilježavanje, kao i ranijih godina proteći mirno i dostojanstveno. Porodice ubijenih i učesnici Tuzlanske kolone će sigurno doći, a mi smo poslali pozive i visokim zvaničnicima sa svih nivoa vlasti, kao i visokom predstavniku u BiH da dođe na obilježavanje-kazao je za Bportal.ba Velimir Dunjić.

Delegacija iz RS-a planira kao i ranije, održavanje vjerskog pomena, paljenje svijeća i polaganje ruža za poginule na mjestu stradanja na Brčanskoj-Malti u Tuzli.

(TI/Bportal)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.