Rekostrukcija prevoja „Karaula“: Uskoro novi tunel, četiri mosta i pomoćna traka!

by admin
| 14:30
1904_karaula
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona uputila je danas pozitivno mišljenje u vezi sa Odlukom Vlade Federacije BiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju magistralne ceste M-18 “Tuzla – Sarajevo” dionica Podpaklenik – potez prevoj Karaula.

Naime, Odlukom o utvrđivanju javnog interesa pristupa se izvođenju geodetskih snimanja i istražnih radova na terenu, te obavljanju poslova eksproprijacije zemljšta za potrebe izgradnje ceste na ovoj dionici, koja je zbog nepovoljnih elemenata okarakterisana kao “usko grlo” u putnoj komunikaciji.

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Aziza Čačkovića, projektnom dokumentacijom predviđeno je skraćenje trase na ovom potezu za 3,2 KM, a buduću trasu u ukupnoj dužini od 4,25 km činit će tunel dužine 860 m, četiri mosta ukupne dužine 670 m i otvorena trasa u dužini 2720 m.

Nadmorska visina prevoja se snižava za oko 100 m, a projektom je obezbijeđena buduća računska brzina od 80km/h koja trenutno pada i do 40 km/h.

Također, projektom je predviđena izgradnja traka za spora vozila s obje strane uspona prema prevojnom tunelu.

Za izgradnju ove dionice sredstva su osigurana Programom investiranja sredstava naplaćenim izdvajanjem GSM licence za 2011. godinu u Federaciji BiH.

(TI) / Foto by skyscrapercity.com

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.