Uz 30 godišnjicu smrti Mensura Meme Derviševića: O Kicelju, Tuzli i jednom umjetniku

by admin
| 5:55
1804_dervisevic
  •  
  •  
  •  
  •  

Jučer je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli postavljena izložba 11 radova Mensura Meme Derviševića koji je na jučerašnji dan prije 30 godina prerano napustio ovaj svijet.

Mensur Dervišević se na bh. likovnoj i kulturnoj sceni pojavio šezdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme koje je bilo od presudnog značaja za bosanskohercegovački kulturološki identitet. Bio je tipični predstavnik generacije koja je nadrasla svoje vrijeme i čija su djela postala i ostala duhovna svojina naše cjelokupne kulture.

Njegov je stvaralački život vezan kako za Tuzlu i njegov Kicelj, „brdo iznad svih svjetova“, tako i za Sarajevo, ali i mnogobrojna njegova hodoljublja, od Bliskog i Srednjeg istoka do Etiopije, Somalije i Konga, a njegova djela danas su u fundusu Umjetničke galerije BiH (!) i Međunarodne galerije portreta u Tuzli te u vlasništvu mnogih javnih institucija i preduzeća, naročito tuzlanskih.

Specijalizirao je fresko slikarstvo i Tuzli zavještao mozaik „Donju Tuzlu opasala guja“ u hotelu Bristol te zidne slike u nekadašnjem ekspres-restoranu i kinu „Mladost“. Ekspres-restorana, onakvog kakav je bio, danas nema, hotel Bristol je srušen i ustupio je mjesto nekom novom zdanju, pa nema više ni Meminih slika, a kino „Mladost“ odavno zaključa svoja vrata za posjetitelje.

Zapravo, Meme više nema u Tuzli, osim u sjećanju sve malobrojnijih Tuzlaka. Nijedna ulica ne nosi njegovo ime, nijedna kulturna ustanova ne nosi u svom nazivu sjećanje na njegov lik i djelo.

Memo Dervišević je bio intelektualna i ljudska gromada, kako sam u jednoj prilici reče „slikao je da bi postojao“, a oni koji su ga poznavali ustvrdiše da bi bio jednako karizmatičan i uspješan i da je bio, recimo, književnik.

Mensur Dervišević je zadužio Tuzlu svojim mjestom u bh. likovnoj umjetnosti, zadužio je ovaj grad svojom brzom mišlju i britkim jezikom, kućom-ateljeom čija su vrata bila otvorena za svakog dosta i gosta i koji je svojevremeno predstavljao mjesto sastanka za ondašnju kulturnu elitu.

Izložba u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli bit će otvorena do 10. maja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.