Udruženje “Novi život”: Promjeniti kriterije dodjele sredstava za vantjelesnu oplodnju

by admin
| 6:37
1704_novi_zivot
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruženje za humanu reprodukciju “Novi život” održalo je jučer sastanak sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Na sastanku su se informisali o poduzetim aktivnostima kada je riječ o planiranoj raspodjeli sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja za postupke asistirane reprodukcije.

Prema riječima predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja TK,  30. marta usvojen je  finansijski plana za 2012. godinu i od februara kada je održan posljednji sastanak sa članovima Udruženja “Novi život” primljeno je 25 zahtjeva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, no prema riječima Medihe Jusić, članice Udruženja od posljednjeg sastanka poduzeti su određeni koraci, ali članovi Udruženja nisu zadovoljni kriterijima raspodjele tih sredstava.

Da podsjetimo, kriterije za raspodjelu sredstava utvrdilo je Ministarstvo zdravstva TK, a riječ je o refundiranju dijela sredstava za vantjelesnu oplodnju.

Zahtjev se predaje Zavodu zdravstvenog osiguranja koji treba da sadrži mišljenje ordinirajućeg ljekara i konzilijarno mišljenje nadležne klinike UKC Tuzla. Zavod zdravstvnog osiguranja će po zahtjevu osiguranog lica koji sadrži potrebnu dokumntaciju, račune za lijekove kao i dokaz o procesu vantjelesne oplodnje, rješenjem odlučiti o pravu na refundiranje sredstava u iznosu od 3.000 KM i to maksimalno dva puta za jedan bračni par.

Ono što treba istaknuti jeste da pravo na refundaciju ovih sredstava imaju žene do napunjenih 37 godina života, koje nisu rađale ili nemaju živu djecu.

– Jedan od problema kada je riječ o ovim kriterijam jeste što se sredstva isplaćuju tek nakon urađene vantjelesne oplodnje i to po dostavljanju računa, kao i granična dob majke, mi želimo da se ti kriteriji promijene, odnosno da se sredstva isplaćuju po dostavljanju predračuna, a da se u nekom pristojnom roku dostavi i račun, jer nama je svaki dan bitan, kako bi  ubrzali proces – istakli su iz Udruženja “Novi život”.

Na sastanak se nisu pojavili predstavnici Ministrastva zdravstva Tuzlanskog kantona, iako su bili pismeno pozvani, ali je na kraju donesen zajedniči zaključak u kojem stoji da će Udruženje napraviti prijedlog za uvođenje predračuna u kriterije raspodjele sredstava kao svrhu poticanja onih ljudi koji nemaju finansijskih sredstava, a ograničeni su godinama, te isti uputiti resornom Ministarstvu.

Sljedeći sastanak će se održati u septembru 2012. godine, kada će Udruženje za humanu reprodukciju “Novi život” tražiti konkretne rezultate od pomenutih institucija.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.