Danas na Trgu slobode: Tuzlanski srednjoškolci traže svoja prava!

by admin
| 5:49
1704_Zelimo_znati
  •  
  •  
  •  
  •  

Mreža Vijeća učenika Tuzlanskog kantona, danas na na Trgu Slobode (11.45 h)  u Tuzli organizuje kampanju “Želimo znati”.

Kampanja mreSVUBiH-a uključuje nekoliko incijativa. Jedna od takvih je prvenstveno „PUŠ“ – prava u škole koja za zadatak ima postavljanja prava učenika u što veći broj učionica u svim srednjim školama Bosne i Hercegovine.

Ideja je nastala na osnovu istraživanja mreSVUBiH-a, provedenim sa gotovo više od deset hiljada srednjoškolaca od kojih se većina izjasnila kako ne znaju koja su njihova prava, te da se njihova prava nerijetko krše.

Druga akcija kampanje „Želimo znati“ nosi intrigirajući naziv „ŠIT“ koju takođe realizira mreža Vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Naime, u periodu od 31.03.-19.04. 2012. godine će srednjoškolci, predstavnici mreže Vijeća učenika sa trakicama na usnama, koje simboliraju nemogućnost javnog izjašnjavanja o problemima i transparentima realizirati unaprijed dogovorenu koreografiju za završnu incijativu kampanje.

Važno je spomenuti i „UPS“ – univerzalna pitanja srednjoškolaca koja će biti ispisana na navedenim trasparentima, a koja su takođe izvučena kao produkt istraživanja mreSVUBiH-a.

Od 23. do 27. aprila 2012. godine održat će se centralna manifestacija „ŠIT“ akcije u Sarajevu koju će provesti rukovodstvo mreSVUBiH-a, kada će biti upriličena i posjeta rukovodstva svih mreža Vijeća učenika Bosne i Hercegovine Parlamentarnoj skupštini Federacije BiH. 

Ovim putem pozivaju se svi tuzlanski srednjoškolci, ali i ostali građani Tuzle i Tuzlanskog kantona da nam se pridruže na Trgu Slobode, te da zajedno pokažemo koliko su srednjoškolci ujedinjeni u borbi za svoja osnovna prava i rješenje problema koji su iz dana u dan sve prisutniji.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.