Tuzla: Pomoćnik ministra uhapšen prilikom uzimanja mita od 10.000 KM

by admin
| 11:46

Uhapšen dužnosnik u izvršnoj vlasti prilikom uzimanja mita, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Kako saznaje Bportal.ba, riječ je o Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi TK.

 

Hapšenje su izvršili policijski službenici SIPA-e.

Navedeni osumnjičeni uhapšen je prilikom primopredaje dara u iznosu od 10.000 KM, od ukupno 30.000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla. Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona.

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte s predstavnikom preduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30.000 KM i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

– Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštvo BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih kaznenih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi – saopćeno je iz Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, naročito onih koja uključuju zlouporabu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi.

– Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH – ističe se u saopćenju Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv korupcije i koruptivnih krivičnih djela.

(TI/Bportal.ba)