Održan Lino višebojac u Tuzli: Pobjedničke pehare uručili Damir Mulaomerović i Almir Hasandić

by admin
| 12:10

Biti najbolji sportaš, napraviti nakreativniji transparent, napisati najbolji literarni rad, napraviti najbolju masku – izazov je prvog Lino višebojca u BiH na koji je OŠ Tušanj iz Tuzle odgovorila obiljem kreativnih transparenata i maski, nadahnutih literarnih radova, specijalnih koreografija i sportaškim vještinama svojih najboljih takmičara. Tuzlanska mala dvorana SKPC Mejdan bila je ispunjena do poslednjeg mjesta nasmijanim, sretnim licima učenika i zaglušujućim navijačkim pokličima.

Cilj projekta je potaknuti učenike osnovnih škola za bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva.

Učenice i učenici iz osnovnih škola u dobi od 6. do 9. razreda natjecali  su se u osam disciplina: u trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, davanju koševa, potezanju užeta, a pokazat će i svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo te je predstavljen najbolji literarni rad na temu „Svijet po tvom“. Pobjednici prvog Lino višebojca u Tuzli iz OŠ „Tušanj“su Ervina Tučić i Benjamin Tadić a Mirna Kapetanović iz devetog razreda napisala je najbolji literarni rad „Svijet po mom“.

„Presretni smo što smo baš mi škola koja je odabrana za Lino višebojac pilot projekat na našem kantonu. Moram reći da sam zahvalan organizatorima i ponosan na kolege i kolegice i posebno na učenike jer su na ovakav način odgovorili na izazov Lino višebojca. Naročito kad imate u vidu da je trebalo osigurati ovaj prostor u Mejdanu i sve, od radova, transparenata i djece dovesti ovdje te da sve štima na pravi način.“, izjavio je g. Senad Mulić, direktor OŠ „Tušanj“ iz Tuzle.

Pobjedničke pehare i poklone učesnicima i pobjednicima prvog Lino višebojca predali su poznati tuzlanski sportaši iz OKK Sloboda, Damir Mulaomerović i Almir Hasandić koji su tijekom manifestacije bodrili takmičare.

Lino višebojac je projekt koji se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti. Lino višebojac, Podravkin projekt koji je postao simbolom promicanja pozitivnih vrijednosti, u devet sezona osvojio je srca više od 170.000 osnovaca i postao najomiljeniji projekt za djecu u Hrvatskoj. Realizacijom pilot projekta – prvog Lino višebojca u BiH, projekt je dobio međunarodni karakter. Lino višebojac je u prethodnim danima održan u Bihaću i Banjaluci a u narednim danima će se održati u Zenici, Sarajevu, Ljubuškom i Širokom Brijegu.

Podršku realizaciji projekta u BiH, kojeg su 2006. godine radi poticanja školskog sporta, razvijanja sportskih navika kod učenika osnovnih škola, te promocije njihovog kulturnog stvaralaštva, na inicijativu legendarnog kapetana vatrenih Zvonimira Bobana započeli Podravka i Sportske novosti, dali su Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te pet kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda.

Više fotografija pogledadajte  u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.