Projekat Općine Tuzla i „Wings of Hope“: Doobukom zaposliti 10 mladih osoba!

by admin
| 19:55
0404_sastanak_opcina

Danas je u prostorijama Općine Tuzla održan sastanak predstavnika njemačke Fondacije „Wings of Hope“ („Krila nade“ Njemačka) i predstavnika Općine Tuzla, na kojem je potpisan Sporazum o realizaciji projekta „Pomoć za samopomoć“ u 2012. godini, te razmatrane aktivnosti oko nastavka zajedničke saradnje.

Naime, Općina Tuzla, u partnerstvu sa njemačkom Fondacijom „Wings of Hope“ („Krila nade“ Njemačka), Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Udruženjem za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“, realizuje projekat pod nazivom „Pomoć za samopomoć“.

Osnovna svrha projekta je pružanje podrške mladim nezaposlenim osobama u stanju socijalne potrebe, sa područja općine Tuzla, kako bi se zaposlili kod odabranih poslodavaca, te završili proces praktične doobuke za određena zanimanja.

Na ovaj način se stiču pretpostavke za njihovo lakše zapošljavanje na tržištu rada, brže osamostaljivanje i gradnju dostojanstvenog života.

Nastavak realizacije saradnje na realizaciji ovog projekta u 2012. godini, ostvaruje se potpisivanjem Sporazuma o zajedničkog implementaciji projekta. U ovoj godini, uz podršku Općine Tuzla i Fondacije „Krila nade“ (Njemačka) biće omogućena praktična doobuka i zapošljavanje 10 mladih nezaposlenih osoba.

U okviru projekta omogućena je značajna finansijska i psihosocijalna podrška za mlade nezaposlene osobe bez roditeljskog staranja, koje su uspješno obavile praksu za pojedina stručna zanimanja.

Do sada je ovom podrškom bilo obuhvaćeno 35 mladih nezaposlenih osoba bez roditeljskog staranja u stanju socijalne potrebe, sa područja općine Tuzla.

Osim Općine Tuzla i njemačke Fondacije, koje finansijski podržavaju projekat, tehničku podršku za njegovu realizaciju pružaju Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, Centar za socijalni rad Tuzla i Udruženje Amika tuzlanska.

U protekle četiri godine, od kada se u Tuzli realizuje ovaj projekat, interes za učešće su iskazale društveno odgovorne tuzlanske kompanije: DD Amos Tuzla, DOO Cestotehnik Tuzla, DOO Alpamm Tuzla, DD Hotel Tuzla, DD „DITA“ Tuzla i druge, koje su spremno prihvatile inicijativu Općine Tuzla te zaposlile mlade nezaposlene osobe koje su uz radni angažman završile i praktičnu doobuku za zanimanja usklađena sa njihovim kvalifikacijama.

(TI)